преди 1 мин.
No Sleep Till Brooklyn
Beastie Boys
сега
Shine On Me
Dan Auerbach
10
Pop-out player
Woman in love
Liz McClarnoan

Пол Макартни заяви, че Джон Ленън стои зад разпадането на The Beatles

С години се смяташе, че Макартни стои зад раздялата на феноменалната четворка

Публикувано на 11 Октомври 2021
Пол Макартни заяви, че Джон Ленън стои зад разпадането на The Beatles

Пол Макартни в продължение на десетилетия е обвиняван, че стои зад разпадането на легендарните The Beatles. В ново интервю обаче, прочутият музикант твърди, че всъщност Джон Ленън е този, които е инициирал раздялата.

В продължение на години в бандата има напрежение, а членовете й обмислят соло кариери. Връхната точка се счита за интервю, в което Пол Макартни поставя под въпрос бъдещето на бандата. Много хора все още считат, че именно с това интервю Макартни слага край на съществуването на групата.

В предстоящ епизод на BBC Radio 4 за серията „This Cultural Life“, Макартни опитва да изясни ситуацията и разкрива какво всъщност е станало.

„Не съм предизвиквал разпада на бандата. Беше нашият Джони“, твърди Пол Макартни. „Това беше моята банда, моята работа, моят живот, аз исках да продължим“.

Запитан за решението му да стартира самостоятелна карира, Макартни отвръща – „Спрете тук. Аз не съм човекът, който предизвика раздялата. О не, не, не. Джон влезе в стаята един ден и каза – „Напускам The Beatles“. Не е ли това, което е предизвикало разпада на бандата?“.

Пол Макартни обяснява, че мениджърът на групата – Алън Клайн – заставя членовете й да запазят мълчание за раздялата за известно време, за да завърши някои бизнес сделки. „Трябваше да претендираме, че сме група за няколко месеца“, спомня си Макартни. „Беше странно, защото всички знаехме, че това беше краят на the Beatles, но не можехме просто да си тръгнем“. Музикантът признава, че именно той е издал тайната, защото „му е било писнало да го крие“.

Според Пол Макартни, Джон Ленън е искал да напусне, защото „искаше да лежи в леглото за седмица в Амстердам, за да иска мир“ и „няма как да спориш с това“.

В друг момент от интервюто, легендарният музикант се съгласява с предположението, че ако Джон Ленън не е напуснал групата, то The Beatles биха имали много по-дълга кариера – „Можеше да е така. Но нещата се сведоха до това, че Джон изграждаше нов живот с Йоко. Джон винаги е искал да се откъсне от обществото, защото беше отгледан от своята леля Мими, която беше доста репресивна, така че той винаги се опитваше да се освободи“, коментира Макартни.

Интервюто на Макартни в „This Cultural Life“ ще бъде излъчено на двадесет и трети октомври.

Ключови думи: