преди 1 мин.
No Sleep Till Brooklyn
Beastie Boys
сега
Shine On Me
Dan Auerbach
10
Pop-out player
Woman in love
Liz McClarnoan

Тази събота е финалът на Wacken Metal Battle Bulgaria 2022

Публикувано на 22 Юни 2022
Тази събота е финалът на Wacken Metal Battle Bulgaria 2022
Снимка: BGTSC

Конкурсът Wacken Metal Battle Bulgaria 2022 ще се проведе на 26 юни в столичния клуб “Мixtape 5”. Във финалите на четвъртото издание на конкурса ще видим общо 6 групи, а журито ще съобщи своя избор след края на втория ден.

С цел непредубеденост при подбора и тази година предварителната селекция на групите бе направена от международно жури. Информацията и песните на всички банди, отговарящи на условията за участие бяха изпратени на представителите на WOA: Metal Battle в състав: Ернст Кхичумов (Грузия), Лаурентио Строуц (Румъния), Торстен Колбейнсон (Исландия), Йоанна Ланденпера (Швеция) и Катрин Освалд (Швеция), които дадоха своите оценки, а родните организатори само обобщиха резултатите, които са следните: Badcast, Dishonored, Engineer Of Death, From The Ashes, Rejuvenation и Sick Red.

В случай, че някоя от групите е възпрепятствана да участва, то тя ще бъдe заменена от следващите получили най-много гласове за участие: Deception, Nightmare

Всяка група ще разполага с 20 минути концертно време и общо 10 минути за подготовка по представянето и освобождаване на сцената.  На сцената ще има барабанен сет, усилватели и китарни кабинети. Групите ще бъдат оценявани от жури, чийто състав ще бъде представен в деня на откриването.Тази година ще бъде взет предвид и вота на публиката, който ще е 1/3 от общия вот, но ще бъдат зачетени гласовете само на феновете закупили билети.

Тази неделя вратите ще отворят в 17.00 часа, а първата банда ще излезне на сцената в 18.00. Специален гост на събитието са Eufobia и техния сет ще е е след конкурсната част. Събитието ще приключи в 22.00 часа!

Групите, представили страната ни в предишните издания Eufobia (2019), Ophan (2018), Lieveil (2016), Dash The Effort (2015) се представиха повече от добре пред международното жури и публика в Германия. Оставиха много добри впечатления, добро начало в представянето на родната сцена и в бъдеще.

По традиция международния финал се провежда на две от големите сцени на Wacken Open Air - WET Stage и Headbanger’s Stage. На тези сцени последните години сме гледали групи като Europe, Red Fang, Mayhem, Nuclear Assault, Ihsahn, Dilinger Escape Plan. Във финала взимат участие само 30 от над 60 държави. Групите разполагат с възможността да дадат всичко от себе си пред публиката на най-големия метъл фестивал в света и да ѝ покажат как и какво означава метъл музиката в родната им страна.  В предишните години, международното жури (по един съдия от всяка участваща държава) избираше една печеливша група. От 2014 година журито избира “топ 5”, а класираните групи вече се награждават с материални и парични награди.

Снимка: BGTSC

Ключови думи: