преди 1 мин.
No Sleep Till Brooklyn
Beastie Boys
сега
Shine On Me
Dan Auerbach
10
Pop-out player
Woman in love
Liz McClarnoan

Китарата на Кърт Кобейн от видеото "Smells Like Teen Spirit" отива на търг

Очаква се уникалният инструмент Кобейн да достигне стойност между 600 000 и 800 000 долара

Публикувано на 13 Април 2022
Китарата на Кърт Кобейн от видеото
Снимка: You Tube

Китарата на Кърт Кобейн, на която той свири в легендарния видеоклип на "Smells Like Teen Spirit", ще бъде предложена на търг следващия месец.

Електрическата китара модел Fender Mustang 1969 за лява ръка ще отиде под чукчето на търг, организиран от Juliens Auctions в Hard Rock Cafe в Ню Йорк от 20-ти до 22-ри май. Търгът ще съдържа над 1200 предмата, притежавани или използвани от някои от най-големите имена в света на музиката, сред които Queen, Thе Beatles, Еди Ван Хален, Ерик Клептън, Елвис Пресли, Елтън Джон, Джими Хендрикс и др.

Очаква се уникалният инструмент на Кобейн да достигне стойност между 600 000 и 800 000 долара, част от които ще бъдат дарени на инициатива за подкрепа на психичното здраве.

В интервю за Guitar World през 1992 година, Кърт Кобейн споделя:
"Аз съм левичар, не е лесно да се намери висококачествена китара за лява ръка на разумна цена. Но от всички китари на света Fender Mustang ми е любимата".

Освен китарата, в търга ще участват и други вещи на покойния фронтмен на Nirvana. Колата на Кърт Кобейн и Къртни Лав - небесно син Dodge Dart от 1965, с оригиналния си регистрационен номер, е с очаквана цена между 400 000 и 600 000 долара. На аукциона ще бъдат предложени още пасове от турнета и летища, негова рисунка на Майкъл Джексън и др.

"Smells Like Teen Spirit" е откриващото парче от култовия албум „Nevermind“. Той заема първото място в редица страни по света и е разпространен в над трийсет милиона копия. Сингълът пък прави своя радио дебют на двайсет и седми август 1991-а година.

Заглавието на „Smells Like Teen Spirit“ идва от Катлийн Хана, която е вокалистка на Bikini Kill, и изписва със спрей на стената на Кобейн – „Kurt Smells Like Teen Spirt“. Коментарът се отнася до миризмата на дезодоранта на гаджето на Кобейн, която тя оставя по него.

Видеото на „Smells Like Teen Spirit“, режисирано от Самюъл Байер, първоначално върви късно по MTV, но става толкова популярно, че е пуснато в сериозна ротация и през деня. Незабравимото изпълнение на Кобейн превръща песента в символ на гръндж революцията.

През 2020 година акустичната китара на Кърт Кобейн от легендарната сесия „MTV Unplugged“ беше продадена на търг за рекордните 6,01 милиона долара.

 

Ключови думи: