преди 1 мин.
No Sleep Till Brooklyn
Beastie Boys
сега
Shine On Me
Dan Auerbach
10
Pop-out player
Woman in love
Liz McClarnoan

Защо недостигът на магнезий може да предизвика стрес?

Разберете повече са връзката между магнезия и стреса

Публикувано на 16 Октомври 2015
Защо недостигът на магнезий може да предизвика стрес?

Магнезиевият дефицит и стресът са фактори, които си влияят взаимно. Стресът може да доведе до недостиг на магнезий чрез два механизма, включващи редица хормони.

На първо място, като резултат на стреса, тялото не е в състояние да поддържа необходимото ниво на магнезий. Когато сме стресирани, тялото ни отделя различни хормони, като адреналин, които ни стимулират да предприемем действие. Следователно, мастната тъкан се обработва по-бързо в енергия, която е необходима за по-висока възбудимост на тялото. Стресът е съпроводен от потисната секреция на вещества, отговорни за недостига на магнезий в тялото, което води до по-нататъшно намаляване на концентрациите на магнезий в кръвта и оттам до обостряне на съществуващия магнезиев недостиг. В допълнение, стресът стимулира секрецията на хормони, които водят до повишена екскреция на магнезий. В стресова ситуация повишената секреция на тези хормони води до нарушение на процеса на реабсорбция на вода и минерали в бъбречните тубули, причина за допълнителна загуба на магнезий чрез урината. В обобщение, всички тези процеси водят до загуба на магнезия от организма, намалявайки наличието на този елемент.

В същото време, недостигът на магнезий е един от факторите, отговорни за уязвимостта към стрес. Защо се случва това? По време на реакция към стресиращо събитие, като например изпит, обикновено възниква „мобилизация“ на магнезий - количеството наличен в тялото магнезий се увеличава, което представлява един вид защитен механизъм срещу негативните ефекти на стреса. В случай на недостиг на магнезий подобна „мобилизация“ е невъзможна и тялото преминава в „състояние на изтощение“. Ето защо стресът ни изтощава и физически. Така възниква порочният кръг между недостига на магнезий и стреса.

Недостигът на магнезий увеличава податливостта към стрес и задълбочава неговите вредни ефекти. Стресът на свой ред предизвиква или обостря недостига на магнезий. Недостигът на магнезий, свързан със стреса може да отключи развитието на различни заболявания.

До момента изпитванията показват, че  най-добра бионаличност осигуряват органичните соли на магнезий, най-добрите от които са лактат (особено в дихидратна форма) и цитрат, чиито бионаличности при оптимални условия е близо 100%, а честотата на нежеланите реакции е много по-ниска в сравнение с други продукти, съдържащи други магнезиеви съединения.

Magne B6® e лекарствен продукт без лекарско предписание, който съдържа магнезиев лактат дихидрат, доставяйки магнезий в лесно усвоима форма – една от най-добре усвояемите от човешкия организъм форми на магнезий. Освен това лекарственият продукт съдържа витамин В6, който е важен и необходим за увеличаване на стомашната абсорбция на магнезий. Витамин В6 има синергичен ефект с магнезий. Не случайно Magne B6 e и най-използвания продукт съдържащ магнезий в целия свят, удостоверено със сертификат на IMS.

Ключови думи: