преди 1 мин.
No Sleep Till Brooklyn
Beastie Boys
сега
Shine On Me
Dan Auerbach
10
Pop-out player
Woman in love
Liz McClarnoan

За Фондация „Заедно в час“ и рубриката „Будителите днес“

Георги Желязков от „Заедно в час” гостува на Буги Барабата в Буги Тайм

Публикувано на 11 Декември 2015
За Фондация „Заедно в час“ и рубриката „Будителите днес“

Георги Желязков от „Заедно в час” гостува на Буги Барабата в Буги Тайм по Z-Rock. По-долу можете да чуете техния разговор.

Представяме ви "Будителите днес" – една кампания на фондация Заедно в час. Ние вярваме,  че всяко дете има право на качествено образование, и сме приели за наша мисия да правим това реалност. Водим се от разбирането, че всяко дете може да постигне каквото си пожелае, стига да има до себе си добри примери и подкрепа от правилните хора – учителите си (съвременните будители). С тази кампания искаме да ви представим нашите будители, които работят неуморно, за да постигнат този идеал, а заедно с това са млади, интересни, активни хора. Те са избрали учителското поприще пред най-различни други кариери и всеки ден спомагат промяната (социална и икономическа) да се случва тук и сега.

За осъществяване на своята мисия организацията привлича и развива мотивирани млади специалисти да работят за позитивна промяна в училище и в образователната система. Дейността на организацията се реализира с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и се осъществява в обществена полза. Заедно в час е партньор в международната мрежа Teach For All, която успешно работи за подобряване на възможностите за получаванe на отлично образование в 37 страни на 5 континента.

Проблемът, който Заедно в час цели да разреши в партньорство с ключови публични и частни партньори, e пропастта в постиженията, възможностите и реализацията на българските ученици: въпреки забележителните академични успехи на много млади българи, над 40% от българските младежи остават функционално неграмотни и над 30% от тях не завършват гимназия. Затова Заедно в час подбира и подготвя способни и изявени млади специалисти от различни сфери да работят като високоефективни учители на учениците с най-голяма нужда от подкрепа за подобряване на мотивацията и академичните си постижения. След 2-годишното си участие в програмата младите учители-лидери продължават развитието си като активни застъпници за образователната промяна чрез директна работа в училище или извън него. Над половината от досегашните 80 алумни на програма Заедно в час продължават да се развиват в училище и в образователния сектор, а останалите се реализират в сферата на бизнеса и предприемачеството.

През учебната 2015/2016 година близо 100 учители по програмата ще преподават по основни предмети на над 8000 ученици в 55 училища в 8 региона в България: София-град, София-област, Пазарджик, Перник, Пловдив, Ловеч, Разград и Стара Загора. През изминалата учебна година учителите отчетоха средно повишение от 20% в нивото, на което учениците усвояват предметното знание за съответния предмет, както и ключови преносими умения. Отделни ученици бяха приети в престижни гимназии и университети в страната и чужбина. Обратната връзка относно работата на учителите на Заедно в час от страна на ученици, директори и родители също е изключително позитивна.

Учителите по програма Заедно в час споделят визията, че училището е място, където всички деца трябва да постигат високи резултати, да развиват високи стремежи и получават достъп до възможности. За да могат да развиват в учениците необходимите за това интелектуални способности, житейски и кариерни умения и нагласи и модели на мислене, учителите се обучават да преподават по международно признатия модел Преподавай като лидер. Организацията въвежда системи за постоянно проследяване напредъка на учениците; провежда редовни атестации на преподаването; осигурява редовни допълнителни обучения и наставничество от страна на опитен учител, коуч и ментор, насочени към специфичните нужди на учителите.

Заедно в час подбира само най-изявените специалисти и през миналата година едва 7% от кандидатствалите за място в програмата получиха оферта. Дългосрочната цел на Заедно в час е да разрасне обсега на училищата-партньори и броя на учителите по програмата, така че през 2021 г. 200 млади специалисти да влизат в най-нуждаещите се училища с наша подкрепа.

Организацията работи за създаването на все повече успешни примери, които илюстрират ефективни начини за подобрение на резултатите на отделни ученици, класни стаи и училища, независимо от произхода и социалния статус на децата в тях. Наред с това Заедно в час работи с алумните на програмата и партньорите си от Министерството на образованието, училища, неправителствени организации, социални партньори и компании, за да разработва и предлага нови политики и практики за подобряване качеството на образованието у нас.

Ключови думи: