преди 1 мин.
No Sleep Till Brooklyn
Beastie Boys
сега
Shine On Me
Dan Auerbach
10
Pop-out player
Woman in love
Liz McClarnoan

Wacken Open Air 2015 – кал, купон и як метъл!

Седем сцени и десетки убийствени банди

Публикувано на 10 Август 2015
Wacken Open Air 2015 – кал, купон и як метъл!

Пратеникът на Z-Rock на Wacken Open Air Ангел Грозев се завърна и представи своя подробен репортаж от голямото метъл събитие. Фестивалът се проведе от 30 юли до 1 август.

Но ето какво се случи на Wacken Open Air през погледа на Ангел Грозев:

Преди да започнем с любопитните подробности за тазгодишното издание на фестивала на всички фестивали – Wacken Open Air, трябва да споменем, че когато говорим за този фест, говорим за нещо по-различно. На седемте вакенски сцени (Black Metal Stage, True Metal Stage, Party Stage, W.E.T. Stage, Headbanger Stage, Beergarden & Wackinger Stage) не просто се изреждат сетовете на десетки банди и се изсипват колосални количества бира! Във Wacken витае дух. Нещо като...  наречето го, ако искате, метъл религия. След всеки изминал фест си лягаш с мисълта за следващия, с пренастройване към един ежедневен ритъм, който някак си е изчезнал от полезрението ти за няколкото дни на север от Хамбург, където независимо дали ще те изгаря слънце или ще плуваш в кал до колене, очакванията за пълнокръвно, брутално-здраво  и изпълнено с много музика и вакенски дух шоу, винаги се оправдават.

Вакенският дух! Да, именно на него ще наблегнем.

                Въпреки ужасните метеорологични условия тази година, организаторите на 26-ото издание на фестивала се погрижиха всичко да си бъде на мястото, така както всяка година го помним. Дъждът, студът, калта и бруталният вятър не попречиха за изграждането на съоръженията и нормалното обслужване на пристигащите. Информацията за времето и необходимите препоръки не слизаха от портала и Facеbook страницата на фестивала. Седемте сцени и хилядите литри кегове очакваха прииждащата метъл инвазия.

                Wacken Open Air 2015, наситен с доволно количество кал :), представи интересен подбор на банди, характерни със своя инструментализъм. Въпреки изнесената от месеци информация за тях, едва след концертите се усетиха посоката, ритъма и стиловата насоченост на фестивала. Преобладаваха формации, които носят наслада за окото и ухото, които ти взимат гласа, но въпреки това не те вкарват в прекалени екстремности – Savatage и Trans-Siberian Orchestra представиха уникално по рода си шоу, реализирано и синхронизирано на двете най-големи вакенски сцени (Black & True Metal Stage). Концерт, изстискващ всяка капка емоция и душевност, която имаше у феновете им, някои от които заслужено се сдобиха с китара и яке от китариста на TSO. Музикантите от Trans-Siberian Orchestra бяха емоционално отдадени и изпълнени със задоволство от случващото се историческо по рода си събитие!

Въпреки разединението и дългите съдебни спорове между редиците на Queensrÿche, групата бе в завидно добра форма, а новият вокалист Todd La Torre се прие добре от публиката, въпреки откъслечните възгласи за липсата на Tate.

Първото участие на Dream Theater на “Holy Wacken land” премина с така характерните за тях инструменално-извисени изпълнения.

Музикалната формация Rock meets Clasic изключително добре пасна на тематиката на тазгодишния W:O:A. Oт многото звезди на една сцена, успяхме да хванем изпълнението на Michael Kiske и трите класики на Helloween, които изпълни, връщайки публиката в славните Helloween времена. Dee Snider представи от сцената четири класически песни на Twisted “Fucking” Sister, сред които беше и “The Price”, в памет на починалия барабанист на бандата A.J. Pero, но и успя да накара дори и „ядящите дебели германци”, както сам ги нарече, да спрат да ядат и да запеят, заедно с него.

Наличието на по-малко от типичните за Wacken екстремности, като circle pit, crowd surfing, wall of death и други вдигащи адреналина начини за забавлението на публиката, не попречиха за доброто изкъртване на вратове, прешлени и гласни струни при по-екстремните банди. През трите вакенски фестивални дни станахме свидетели на разнообразие от стилове. Rob Zombie изпълни с много заряд и заслужено самочувствие по-кратък сет, но обърна огромно внимание на публиката – прегръдки и здрависвания с front of stage феновете.

Black Label Society бяха адски добре приети от феновете, пристигнали от всички континенти. Парчетата, които изтръгнаха верните инструменти на Zakk Wylde и компания, не се различаваха от това, на което станахме свидетели неотдавна в София, но... някак  затънал в кал, сред десетки хиляди луди глави като теб, с доволно количество бира и усещането, че си част от мултинационалната публика на BLS, придават едно пикантно чувство на задоволство. Иначе казано – гледайте Зак на голяма сцена! Заслужава си!

Така очакваният сет на Kataklysm със security check-a не се реализира напълно успешно поради наличието на... казахме ли вече... мооооогото кал :), но въпреки това публиката доволно headbag-ваше. Групата представи нови и стари композиции, които надъхваха малко или много публиката и само наличието на калта попречи да се получи едно истинско метъл пиршество.

Двайсетгодишнината от албума си „Tales from the Thousand Lakes” Amorphis отбелязаха с цялото му изсвирване, за радост на публиката. Освен този подарък за меломанската душа,  получихме и доста oldschool подбран сет, който върна много хора към по-твърдо звучащото минало на бандата.

Като говорим за твърдо... Biohazard изнесоха силен hardcore сет, който, за съжаление, не успя да раздвижи публиката така, както й се искаше на групата. За това пък Sabaton очаквано размърдаха тълпата, излизайки с открояващ се сценичен декор (военен танк), специално избран за филмиране на събитието на DVD, а публиката колкото се кефеше, толкова и отчаяно се бореше една с друга – едните да crowdsurf-ират, а другите да не искат да им се сипе кал по главите.... Нищо, че всичко и без това беше в... ами изненада - в кал! Изнежили са се германците. :)

За поредна година Holy Wacken land  приюти много българи, чиито знамена ежегодно се забелязват сред многохилядната тълпа. За първи път показано официално на екраните, българското знаме не беше просто част от множеството, а се превърна и в първото историческо участие на родна банда на сцената на W:O:A! Wet stage представи на разнородната публика що е то български метъл и има ли той почва у нас. Е, определено има, щом наша банда имашe честта да свири на W:O:A. Победителите в конкурса Wacken Open Metal Battle Bulgaria - Dash the Efort, поднесоха стегнат сет от 4-5 авторски парчета, доволно приети от събралата се публика. Не липсваха и голям брой българи в тяхна подкрепа, начело с Бойко Гюров (BGTSC) –  главен виновник за случващото се пред нас. :) Въпреки объркания трикольор на нашето знаме (можем да им го простим на германците :Р), бандата се справи доста добре, а победата в конкурса грабнаха канадците от Vesperia.

С Бойко се срещахме и по пресконференциите в медийната зона, където не липсваха интересни срещи с музиканти и любопитни новини от музикалния свят на участващите във феста групи. Научихме топла-топла информация директно от Tobias Sammet (Edguy, Avantasia) за предстоящото турне и албум на мега-формацията Аvantasia! Музикантите ще участват в първия по рода си  Full Metal Mountain фест, който ще се проведе в Германските Алпи тази зима. Аvantasia ще са хедлайнери, а в турнето ще участват както музиканти от предишни албуми, така и нови. Парчетата ще обхващат предстоящия да излезе албум, както и стари класики на Avantasia. Tobias Sammet спомена, че няма да можете да засечете групата из Алпите, но ако сте фенове на Accept, които също ще са част от фестивала, спокойно може да карате ски с тях цяла седмица! И внимавайте да няма много „Balls to the... snow! :P

За час и половина на пресконференцията на Тrans-Siberian orchestra & Savatage станахме свидетели на много емоция, разчувствани и благодарни музиканти - към Бог, организаторите, публиката и всеки, допринесъл двойно-сценичният концерт да се случи. На въпроса: „Какво си помислихте, веднага след като концертът приключи?“ музикантите отговориха просто: "Благодарим ти, Господи, че стана!". При засягане на болната и все още разисквана тематика за „нов Savatage”,  Jon Oliva не даде конкретен отговор, за да не дава грешни очаквания и надежди, а просто сподели, че нещата зависят от НЯКОЙ друг. ;)

Интересно, вълнуващо и някак като у дома си се почувствахме както в медийната зона, така и из цялата територия, на която се простира Вакен. Онзи дух, за който все говорим, е трудно описуем. Може би е във възторжените поздрави на всякакви националности, с гръмкото „Waaackeeeeen!“. Или се крие в отдадеността и готовността да си прекараш мега яко три дни с хора от цял сват. Навярно е в ентусиазма на 75 000 души да посрещнат десетки групи, независимо дали е „Rain or Shine“, дали ще газиш в четвъртвековна утъпкана кал;  ще изпиташ силата на дух и физика в някой circle pit или wall of death; ще гребеш в имагинерна лодка, заедно с още десетки фенове или просто ще crowdsurf-ираш под фойерверките на любимата си група, докато публиката те съблича. А може би ще дадеш толкова за себе си и хората, с които съпреживяваш това СЪБИТИЕ, колкото са направили и продължават да правят организаторите на феста на фестивалите – Wacken Open Air! Няма как да го опишем с думи, трябва да дойдеш, за да го почувстваш, въпреки че няма да е лесно да стане още догодина, имайки предвид поредното разпродаване на фестивала. Ако се чудиш защо е така и не стигат горните редове, намери начин и ела да видиш що е то Wacken Holy Land!

See you in Wacken 2016, metalheads! Rain or Shine!

Ключови думи: