преди 1 мин.
No Sleep Till Brooklyn
Beastie Boys
сега
Shine On Me
Dan Auerbach
10
Pop-out player
Woman in love
Liz McClarnoan

Вторият кръг на V1 Challenge България 2015 ще разпали моторните страсти във Велико Търново

Заповядайте на площад „Майка България“ във Велико Търново от 16 часа в неделя

Публикувано на 05 Август 2015
Вторият кръг на V1 Challenge България 2015 ще разпали моторните страсти във Велико Търново

Тази неделя - 9 август - в 16:00 часа, площад „Майка България“ във Велико Търново ще посрещне втория кръг на автомобилния шампионат V1 Challenge Bulgaria. Автомобилното състезание ще вдигне адреналина на всички фенове на моторния спорт в старата столица в рамките на 4 часа.

Пистата в центъра на града е с дължина 650 метра и феновете ще станат свидетели на зрелищни надпревари с мощните коли Volkicars, както и дрифт шоу с шампиона по дрифт - Павлин Пенев. Публиката ще стане свидетел и на уникалното Volkicar шоу с участието на новата Мис Автомобилизъм - Марина Колева.

Във втория кръг на състезанието участие ще вземат победителят от първия кръг на шампионата -  Александър Язов и пилотите Григор Григоров, Симеон Донов, Къванч Оздемир - от Турция и Павел Цонев.

Дебют в шампионата V1 Challenge ще направи 22-годишният пилот Калин Стефанов. През последните 6 години той се състезава по българските писти с картинг, а през 2011 година завършва на второ място на Писта Бургас. В кариерата си има и две втори места в Националния шампионат по планинско изкачване.

На пистата в центъра на Велико Търново ще се състезава и Александър Панков. Той взе участие в шампионата за непрофесионалисти V2 Challenge Bulgaria през пролетта. След като тества автомобилите Volkicar и получи подробни обучителни инструкции от организатора на шампионата Тезджан Мустафов, той спечели правото да се състезава наравно с професионалните пилоти в шампионата V1 Challenge Bulgaria.

Състезанието във Велико Търново ще се проведе по система за директни елиминации. Състезателната част започва с квалификационна серия. Пилотите имат на разположение по 10 минути, за да постигнат възможно най-добро време за една обиколка. На база времената от квалификациите, пилотите се подреждат на стартовата решетка от първо до седмо място. В състезанието първи стартират последните 3-ма класирани пилоти. Завършилият последен се дисквалифицира и напуска състезанието. Неговото място се заема от класиралия се на четвърто място в квалификациите. Трите коли стартират в нова серия обиколки.  На мястото на дисквалифицирания застава класиралият се на трето място и т.н.

Първият кръг от шампионата V1 Challenge България се проведе на реновираната Писта „Дракон“ в село Калояново до Пловдив. Шампионът по дрифт Александър Язов взе купата за първо място, а след оспорвана надпревара Григор Григоров застана на втора позиция. След него третото място зае Симеон Донов. На четвърта и пета позиция се наредиха гостите от Турция - Къванч Оздемир и Айдънджан Атаберг, шесто място зае 19-годишният Стоян Божков, а на седмо се класира Павел Цонев.

Програма на втори кръг на V1 Challenge България, гр. Велико Търново

16:00 – 16:30 ч. – Тренировки

16:30 – 17:00 ч. – Шоу – Drift 1

17:00 – 17:30 ч. – Квалификации

17:30 – 18:00 ч. – Шоу – Volkicar

18:00 – 18:20 ч. – Състезание 1

18:20 – 19:00 ч. – Шоу – Drift 2

19:00 – 19:20 ч. – Състезание 2

19:20 – 19:30 ч. – Награждаване от DHL за най-бърза обиколка

19:30 ч. – Финал

19:45 ч. – Церемониално награждаване

Информация за V1 Challenge България

През втория сезон V1 Challenge Bulgaria ще се проведе в шест града – Пловдив, Велико Търново, Варна, Стара Загора, Благоевград и София. Както и през миналата година, и този сезон автомобилите ще бъдат изцяло обслужвани и сервизирани от организаторите от M&T Racing.

Форматът на шампионата е разработен с цел моторният спорт да бъде достъпен и всички фенове да имат възможността да бъдат свидетели на надпреварата.  Затова, за трасе се използват булеварди или централни пространства в градовете. Феновете стават свидетели на цялото състезание, както и на екстремни и атрактивни демонстрации от популярни гост пилоти и забавни активности от партньори и каскадьори в продължение на 4 часа.

Целта на шампионата е да бъде достъпен и за пилотите, които имат желание и хъс да се състезават. Организаторите осигуряват състезателните автомобили Volkicar и тяхната подръжка за целия шампионат. Пилотът не се грижи за сервизирането на автомобила, гуми и гориво. Преди всяко състезание пилотите само слагат ръкавиците и предпазната каска и се състезават със спортни автомобили с напълно еднакви технически показатели.

Техническа информация за спортните автомобили Volkicar

Иновативната надпревара се провежда със специално създадените за състезания автомобили, наречени Volkicar, по подобие на своя създател – турският автомобилен шампион Волкан Ъшък. За дизайна им са използвани високотехнологични компютърни програми CAD CAM, Catia. До момента са произведени общо близо 100 броя в Турция. VOLKICAR има дължина 3 метра, тегло 530 кг, с една седалка, двигател с мощност 115 НР, секвенционална скоростна кутия и представлява един много бърз и подвижен състезателен автомобил. VOLKICAR притежава тръбно шаси, като окачването  е специално проектирано.

Ключови думи: