преди 1 мин.
No Sleep Till Brooklyn
Beastie Boys
сега
Shine On Me
Dan Auerbach
10
Pop-out player
Woman in love
Liz McClarnoan

Световни имена от киното гостуват на фестивала So Independent

Филмът „Една Нощ“ (Una Noche) ще изненада зрителите тази година

Публикувано на 18 Октомври 2012
Световни имена от киното гостуват на фестивала So Independent

За трета поредна година по покана на So Independent в София ще дойдат световни имена от сферата на кино индустрията, които ще изнасят лекции по време на „So Academy“, ще правят семинари или просто ще се срещат с публиката. Сред тазгодишните гости на фестивала са Джъстин Сласа, който заедно с Киану Рийвс е продуцент на филма „Един до друг“ (Side By Side), който изследва развитието на киното и влиянието на дигитализацията чрез подробни интервюта с холивудски майстори като Дани Бойл, Джеймс Камерън, Дейвид Финчър, Джордж Лукас, Дейвид Линч, Кристофър Нолан, Робърт Родригес, Джоуъл Шумахер, Мартин Скорсезе, Стивън Содърбърг, Ларс фон Триър и Анди Уашовски.

За филма „Долината на светците“ (Valley of Saints), който взе тазгодишната награда на публиката на Sundance Film Festival в България ще дойде композиторът на музиката Мубашир Мохи-уд-Дин. Филмът разказва за лодкар от Кашмир, който развежда туристи из езерото, но решава да избяга заедно с най-добрият си приятел. Превратът, който осъществяват военните обаче забавя бягството им, и те се оказват в капан в селото на лодкаря, намиращо се на езерото. Това е първият филм заснет сред застрашените от изчезване множество общности около езерото на Кашмир. „Долината на светците“ е изключитено красив филм, който въвежда публиката в този уникален свят.

„Марина Абрамович: Артистът присъства“ / Marina Abramovic: The Artist is Present ще бъде представен от режисьора си Матю Ейкърс. Филмът ни въвежда в света на Марина Абрамович и проследява подготовката за един от най-важните моменти в живота й – обща ретроспектива на творчеството й в „Музея за модерно изкуство“, Ню Йорк. „Този портрет на авангардната супер-звезда Марина Абрамович разказва една изумителна история, много повече от представянето на един артист“, казват от Entertainment Weekly. От Variety допълват – „Интелигентен обзор на кариерата на радикален артист, разбираем и завладяващ дори за публика, която не разполага с предварителна информация за естеството на нейната кариера. Почитателите на Абрамович, едни от най-заклетите в света на изкуството, ще са във възторг от шанса да видят своята звезда отблизо, докато скептиците на пърформанс-арта може да се наложи да преосмислят позицията си, след като изгледат филма“. „Марина Абрамович: Артистът присъства“ взе наградата на публиката за документален филм на фестивала в Берлин тази година, наградата за най-добър документален филм на филмовия фестивал в Сараево 2012, както и получи номинация за най-добър документален филм на тазгодишния фестивал Sundance.

„Една нощ“ (Una Noche), ще бъде представен от Иън Холъндер, програматор на “Tribeca Film Festival”. “Една нощ“ е един от филмите, който се очаква да изненада зрителите в България. Филмът вече взе наградите за най-добър актьор, за операторско майсторство и за най-добър нов режисьор, както и номинация за най-добър филм на фестивала на Робърт Де Ниро „Tribeca“. „Една нощ“ e филм на Луси Мълой - дебютантка влизаща в игралното кино след образование в Оксфорд и Ню Йорк Юнивърсити. Луси е Ню Йоркчанка. „Una Noche” e кубински филм. Или, както е вписан в каталога - “US-Cuba-UK co-production”. Действието на филма се развива по улиците и бедните квартали на Хавана, а последната една трета от него.... на два квадратни метра сал в океана. Трима тийнеджъри се опитват да избягат от Куба и да стигнат до заветното Маями водени от въжделения, любов и чиста човешка преданост един към друг.
„So Independent“ ще се проведе между 25 Октомври и 04 Ноември в кината „Люмиер“, „Дом на Киното“, „Евро-Синема“, „Синема Сити“ и „Зала 1“ на НДК.

Ключови думи: