преди 1 мин.
No Sleep Till Brooklyn
Beastie Boys
сега
Shine On Me
Dan Auerbach
10
Pop-out player
Woman in love
Liz McClarnoan

Southwick, Brazil Acoustic и Pavel, SkilleR & Logozarov Trio са част от Пловдив Джаз Фест 2015

Програмата на фестивала включва изложба, литературно четене и публична лекция

Публикувано на 20 Октомври 2015
Southwick, Brazil Acoustic и Pavel, SkilleR & Logozarov Trio са част от Пловдив Джаз Фест 2015

Пловдив Джаз Фест се разгръща и ще озвучи още няколко места. За фестивала, организиран от Община Пловдив и Блу Ем, в града под тепетата пристигат Southwick за порция свеж и неподправен фънк, който ще чуем в Бийбоп кафе на 4 ноември от 22:00 часа. Другите гости, които ще изненадат публиката с неконвенционален звук и ще я потопят в света на импровизациите и различното музициране, са Pavel, SkilleR & Logozarov Trio. Техният концерт ще се състои в клуб Петното на 5 октомври от 22:00 часа. Последната вечер е изцяло запазена за боса нова. След концерта на Росалия де Соуса, на 6 ноември от 22:00 в Бийбоп кафе почитателите на бразилската музика ще имат възможност да удвоят радостта си с ефирните изпълнения на Brazil Acoustic и да се пренесат в Бразилия с гласа на Павлета Семова.

По време на Пловдив Джаз Фест бъдещата културна столица на Европа ще пулсира под звуците на джаза, но ще предложи на гостите си не само музика. В програмата на фестивала ще има среща с писатели под мотото „Думи върху звуци“. Тя ще се проведе на 3 ноември в клуб Петното и ще събере автори, обединени от може би най-характерното свойство и запазен знак на джаза – свободата в изразяването. Както джазът е свобода, така и писането, думите са свобода. Затова в „Думи върху звуци“ ще бъдат заедно Недялко Славов, Васил Балев, Невена Цанева, Слави Томов, Иван Ланджев, Димитър Ганев. Срещата на думите се организира от Катя Атанасова, която е автор на сборника с разкази „Неспокойни истории“ и на пиесата „Да изядеш ябълката“, с режисьор Ида Даниел, както и на  единственото в България състезание за разказване на устни истории „Лига на разказвачите“, което се провежда от 2005 до сега. Музикалната среда по време на събитието в клуб Петното ще бъде в ръцете на Константин Кацарски (Koka Mass Jazz) от група Блуба Лу.

Към музиката и думите в Пловдив Джаз Фест ще се добавят и картините – в изложбата „Джаз формат“. Тя може да бъде видяна в Дома на културата „Борис Христов“, от 2 до 6 ноември. Изложбата се организира съвместно с галерия U.P.A.R.K. и в нея, по покана на Радост Коцева, ще се включат Атанас Хранов, Николай Няголов, Румен Жеков, Румен Нечев, Пламен Русев, Камен Старчев и Валери Чакалов.

Специално място в тазгодишното издание на Пловдив Джаз Фест има публичната лекция, която ще изнесе Анете Гьорес. Тя пристига от Берлин за събитието, което ще се състои в залата на радио Пловдив на 3 ноември между 11:00 и 13:00 часа. В Германия, където живее, преподава и работи я наричат „Свободния глас“. Анете Гьорес е изключителен познавач на гласа, създала е собствена методология за работа с всички хора, които използват гласа си в своята кариера – от певци, телевизионни водещи и актьори, до топ мениджъри и политици от цял свят. В своите 25 години професионален опит, Анете Гьорес е установила връзка между работата на тялото и дихателната практика, вокалната педагогика,  обучението за артистични гласове и терапията на висококвалифицирани професионално насочени гласове, като от цялото това знание и опит разработва своя техника за работа с глас. След лекцията си на 3 ноември, между 4 и 6 ноември Анете ще води  майсторски клас. Нейното гостуване в Пловдив се осъществява в партньорство със създадената от оперната певица Ина Кънчева Фондация “Културни перспективи“ и организацията БГ Семинари.

Пловдив Джаз Фест ще бъде домакин и на единственото радио за джаз музика в България – Джаз ФМ радио. За една седмица, от 2 до 6 ноември, водещите Светослав Николов и Таня Иванова ще звучат в софийския ефир на 104 MgH от студиото на фестивала в Пловдив. Така Светльо и Таня ще имат възможност да споделят впечатленията си от вечерите на фестивала със слушателите и ще ги срещнат на живо с участниците в Пловдив Джаз Фест.

Ето ги отново и големите концерти в програмата на Пловдив Джаз Фест 2015:

Кърт Елинг - 2 ноември, 20:00 часа, Дом на културата „Борис Христов“

Октет Пловдив, JP3 - 3 ноември, 20:00 часа, Дом на културата „Борис Христов“, единствената инструментална вечер ще бъде открита от Хор „Детска китка“ с няколко любими джаз пиеси

Белослава, Хилда Казасян, Мира Кацарова и Андрония Попова-Рони - „Четири дами пеят джаз“ – 4 ноември, 20:00 часа, Дом на културата „Борис Христов“

Виктория Толстой и Якоб Карлсон – 5 ноември, 20:00 часа, Дом на културата „Борис Христов“

Росалия де Соуса – 6 ноември, 20:00 часа, Дом на културата „Борис Христов“

Подробности за фестивала и участниците можете да откриете на: plovdivjazzfest.com

Билетите за концертите в залата на Дома на културата „Борис Христов“ са достъпни в мрежата на Eventim.

Билетите за концертите в клуб Петното и Бийбоп Кафе ще се продават на място.

Публичната лекция на Анете Гьорес, литературното събитие и изложбата са с вход свободен.

Тази есен Пловдив ще бъде джаз! Да го слушаме заедно...

Ключови думи: