преди 1 мин.
No Sleep Till Brooklyn
Beastie Boys
сега
Shine On Me
Dan Auerbach
10
Pop-out player
Woman in love
Liz McClarnoan

Ревюто на Краси Москов за концертите от уикенда.

Give me some trash metal to clean the trash in my head!    Ако преди 13-14 години някой ми беше казал, че някога някъде в три последователни дни ще гледам на живо Sepultura, Sodom и Kreator, щях да го помисля за лунатик.

Публикувано на 09 Февруари 2009
Ревюто на Краси Москов за концертите от уикенда.
Give me some trash metal to clean the trash in my head!

    Ако преди 13-14 години някой ми беше казал, че някога някъде в три последователни дни ще гледам на живо Sepultura, Sodom и Kreator, щях да го помисля за лунатик. Но ето... Да, момчетата вече са улегнали мъже, а и аз вече не съм в гимназията, но влиянието на албуми като "Beneath The Remains", "Better Off Dead" и "Pleasure To Kill" ще остане завинаги силно. И за тях, и за мен.

   Всичко започна в петък вечер с групата, която понастоящем носи името Sepultura. Някои хора не искат да приемат това, но аз проблем с имената нямам. Това, което има значение, е музиката! С цялото ми уважение към братята Кавалера, моят любимец в групата винаги е бил Андреас. В петък той свири като бог! За съжаление пред по-малко от 800 човека...
Всичко започна с българските главорези Urban Grey. Те направиха точно това, което трябваше в този момент - подготвиха. Макар, че бяха малко статични на сцената, изпълнението им беше силно. Хората в Blue Box го оцениха.
 
   След тях излезе официалният съпорт на турнето на Sepultura. Австрийците The Sorrow оправдаха напълно името си - бяха пълна скръб. Ако това е "най-горещата австрийска метъл група", то в родината на Pungent Stench доста е захладняло напоследък. Момчетата бяха доста ЕМОционални. Фронтменът носеше фланелка "KISS", тесни дънки и кецове. И все пак тъжното в цялата работа е, че дори тази съвкупност от четирима музиканти създаде усещане за група в степен почти непостижима за българските им колеги. Те просто имат някаква цялостност и завършеност и изглеждат добре заедно ( а това, че аз просто не съм техният таргет е друга тема). Защо при българските банди този синхрон не се получава, не знам...

   Sepultura излязоха малко след десет. Паоло е неузнаваем с тази прическа. Андреас сякаш имаше ореол. Дерик е по-едър отколкото очаквах, а гласището му разрушава. Жеан е много по-добър отколкото очаквах. Sepultura са точно толкова велики колкото очаквах.

   В началото имаше дълга поредица, посветена на "A-Lex". Нормално, хората си имат нов албум и искат феновете им да го чуят. Някои от песните (например We've Lost You) звучат по-добре на живо. Две-три песни от "Dante XXI".

   Първата от "старите" беше Dead Embryonic Cells. Оттам нататък последваха песни от абсолютно всеки албум от време Максово. Дори и Troops Of Doom изсвириха! Може би логично, реакцията на публиката при звука на по-познатите песни (факт, България не си пада по албумите след "Roots"; може би знаейки го, те не изсвириха нито една песен от "Against" и " Roorback") беше светкавична - пого и пеене на всяка дума от текста.
За бис бяха оставили Kaiowas, две от новия албум и Roots (ухааа!).
"Благодарим ви, за нас това е чудесно начало на турнето!", Андреас Кисер.
Не, ние ви благодарим!

    Не знам дали е нормално на концерт на Sodom да има почти четири пъти повече хора, отколкото на концерт на Sepultura, но в България това е факт! Когато преди няколко месеца казах на един приятел от детските ми години, че предстои концерт на Sodom, той ме погледна с огромни(сигурно пет сантиметра в диаметър) очи, промълви "Човек... ТОМ!" и почти се разплака от умиление. После му казах, че хедлайнери на концерта са Grave Digger и той ме попита "Кои са тези?". Това е показателно. Истината е, че в събота вечер над две трети от хората в зала Христо Ботев бяха там заради предпоследната(!?) група.

     Мисля, че и двата български наказателни отряда - Symbolic и Гранулом - се представиха на много добро ниво. Факт е, че успяха да съберат в залата (където пиячката е по-скъпа) повече от половината от хората още преди "основното ястие". Получиха и заслужени аплодисменти.

   Даже не си спомням в колко часа излязоха Том, Боби и Бернеман. Тъкмо си бях взел две бири, бях си облякъл новата фланелка, на която пише "If you live by the saw, then you'll die by the saw" и бях застанал там, откъдето гледах и Crematory.

   Адски шум. Гора от ръце(гадно клише, но, мамка му, точно така си беше!). Светлини. Интро.

    Започнаха с Napalm In The Morning. Логично, това е песен от албумите, издавани в актуалния състав на групата. Култова при това!
Малко след началото Том каза "Хубаво е да се върнеш у дома!". Welcome back, Tom!

    Sodom ни разходиха из почти цялата си история. От Witching Metal до City Of God. Уважиха и мега-важните за музикалното им развитие Motorhead. Между песните имаше необичайно дълги паузи, но беше нормално Том да се порадва на силната любов българска. А тя струеше отвсякъде.
Предполагам, че за всеки в залата е имало едно или повече парчета, които са съкровени, но за които не остана време. Нямаше An Eye For An Eye, Better Of Dead и много други химни, но за сметка на това всяка изсвирена песен си имаше история и сама по себе си беше някакъв култ - Agent Orange, The Saw Is The Law, M-16, Fuck The Police, Sodomy And Lust, Remember The Fallen("Mr. President of the United States, this one is for you! Stop the war and remember the fallen!") и много други. Общо седемнайсет. Без излишни фойерверки, сола и подобни демонстрации от страна на музикантите, концертът, струва ми се, приключи много бързо. Жалко...
    Заедно със Sodom от залата си тръгна и повече от една трета от публиката.

   На "полувремето" на сцената излязоха мацки. Танцуваха и се пипаха. Едната имаше много големи. Браво!

    Нямам нищо против Grave Digger! Просто в цялата тази траш-поредица прецизният им хеви-метъл ми се вписваше като дроб-сърма за десерт. Все пак търпеливо изчаках доста дългото пренастройване на сцената. Тръгнах си на третата песен. Навън ме чакаше дълга съботна нощ и много алкохол. Чух, че Digger са се представили много добре...


   Всички знаехме, че концертът на Kreator би трябвало да е най-добрият от поредицата. Те просто са от различна категория, съпоставими може би само със Slayer в този жанр.
   
    Музикантите от другите групи са на същото мнение: "Двама от нашите китаристи избягаха в Kreator. Там нивото беше по-високо, а и те имаха турне в Америка, а ние не."(Том от Sodom); "Kreator беше любима група и основно вдъхновение за всички нас от Sepultura, а Pleasure To Kill все още е един от любимите ми албуми за всички времена."(Андреас от Sepultura).

    Само дето едва ли много хора са очаквали Kreator да са ЧАК толкова добри на живо... Дори фактът, че още на Extreme Aggression екстремно останахме без ток, не помрачи впечатлението, че присъствахме на безспорно най-качественият концерт в България от началото на годината.

    В неделя зала Универсиада се понапълни, което беше голям успех предвид факта, че това беше трети пореден такъв концерт, а и беше в навечерието на работен ден.

   Аз нахлух в началото на сета на Caliban. За тях знаех, че са идвали у нас заедно с Machine Head и че Миле Петроца е участвал като гост в един техен албум. Отлични препоръки, струва ми се.

   Момчетата бяха много мощни, много енергични("игра с публиката" на всяка песен) и много уверени в себе си. Дори си позволиха да зарибяват хората с песни от предстоящия им нов албум. Звукът беше чист и в същото време много силен. Тази група спокойно би могла да гостува като хедлайнер у нас, макар и в по-малка зала(идеални са за Blue Box). Силна подкрепа от страна на българските фенове.

    Малко след 22:00 започна най-нереалната част от моя траш-уикенд. Kreator са звезди и много добре го осъзнават. Те са доста по-студени и дистанцирани от музикантите от всички гореописани групи. Като се замисля, има защо... Адски са добри!

    Огромна видеостена, която за определени песни се заменяше от сатанински декор. Много светлини. Много! Най-добрият звук, който може да се постигне в зала в България. И, не на последно място, огромна тълпа, която знае защо е там.

    Началото беше със заглавната песен от новия албум. Песен, която на мен вече ми е в личния Топ 3 на групата.

"CHAOOOOOOOS! HORDES OF CHAOS! EVERYONE AGAINST EVERYONE! CHAOOOOOS!"

   На третата песен електроинсталацията не издържа. Публиката започна да скандира неистово "Kreator, Kreator".

   Първият опит за повторно излизане се оказа неуспешен. След това се получи и всичко започна отначало.

   Предполагам, че заради гафа с тока от групата са намалили сетлиста с поне две парчета, но на кой му пука? Заредиха се Extreme Aggression, Pleasure To Kill, Enemy Of God, Terrible Certainty(липсваше ми Behind The Mirror от този албум!), Coma Of Souls, People Of The Lie и много други, за да стигнем до кулминацията преди бисовете - Betrayer.

    След кратка пауза Kreator ни доразбиха със смазващо изпълнение на Amok Run. Веднага след това вторият(след Миле) останал оригинален член на групата - Вентор - също изпя една песен. Финалът бе с Flag Of Hate(предшествана от 3-4 минутно подгряване на публиката) и Tormentor.

    Концерт, от който оставаш без дъх. Всъщност не - уикенд, от който оставаш без дъх!

Краси Москов, Z-Rock.

Ключови думи: