преди 1 мин.
No Sleep Till Brooklyn
Beastie Boys
сега
Shine On Me
Dan Auerbach
10
Pop-out player
Woman in love
Liz McClarnoan

Официално - Боб Дилън идва в България!

    СМЕ реагираха бързо и разпространиха съобщение за концерта на Боб Дилън в България, малко след като новината беше публикувана на официалния му сайт.

Публикувано на 01 Март 2010
Официално - Боб Дилън идва в България!
    СМЕ реагираха бързо и разпространиха съобщение за концерта на Боб Дилън в България, малко след като новината беше публикувана на официалния му сайт. Датата е 3 юни, мястото - зала 1 на НДК, а цените на билетите са от 50 до 150лв.

    Концертът на Боб Дилън в София е в рамките на музикалния фестивал Arena Muzika 2010, на който тази година ще бъде гост и Елтън Джон. Билетите ще бъдат в продажба от 4 март в билетния център на НДК, онлайн на http://www.ticketpro.bg/, на касите на Тикетпро и неговите партньори.


-
     След  цели пет десетилетия  на сцената, Боб Дилън  продължава да бъде най-влиятелната фигура в историята на американския рокендрол. Спонтанен и непредсказуем, великият музикант е едновременно обожествяван и критикуван във времето дори за най-малките си артистични промени, докато цели поколения музиканти постепенно и завинаги остават подвластни на идеите му. Текстовете му - първите в рока, определяни като истинско литературно изкуство, стават толкова широко популярни, че не остават чужди дори за влиятелни политици от ранга на Вацлав Хавел и Джими Картър. Чрез одухотворяването на оригиналното фолклорно звучене, Дилън възражда жанра на пишещите певци. Неговите  поетични изпълнения в типичен носов спонтанен вокален стил, подсилени от електрическото звучене на бенда, дават ново значение на понятието ,,поп" и не след дълго завинаги определят стила му като един от най-подражаваните в историята. Съвместните му записи с ветераните Nashville дават нов смисъл на взаимодействието между рок и кънтри, за да се роди кънтри рокът на 70-те. През 80-те и 90-те горини Боб Дилън не губи способността си да предизвиква, изненадва и да влияе на слушателите си: прави го по-завладяващо от всякога.
 

     Истинското  му име е Робърт Алън Цимерман. Семейството  му се мести в Хибинг, Минесота, когато е  на шест години. След заниманията си по китара и хармоника, младият Робърт сформира групата The Golden Chords още през първата си година в гимназията. По-късно е приет в Колежа по изкуства към Минесота Юнивърсити. По време на трите му семестъра там започва своята соло кариера, свирейки в различни клубове под псевдонима Боб Дилън, а официално променя името си през 1962.
 

     Дилън се мести в Ню Йорк през януари 1961, където се среща със своя идол Уди Гътри. Няколко  съвместни проекта довеждат до подписването на договор с Колумбия за продуцирането на първия албум на таланта Боб Дилън. До 1964 Дилън има зад гърба си внушителния брой от над 200 концерта на година. С албума Bringing It All Back Home, издаден през 1965, той изненадва феновете си с деликатното отдалечаване от чистото фолклорно звучене. Музиката, която Дилън прави между 1965 и 1966г. е своеобразна революция в рока. Изпълненията и студийните му албуми, записвани на живо са пълни с енергия, дълбочина и откровение. През това време той издава Highway 61 Revisited (1965) и Blonde on Blonde (1966). Текстовете на песните в тези два албума са много дискутирани и анализирани, и единодушно обявени за новаторски в музикалната история. По един откровен, на моменти яростен и жаргонно-закачлив начин той успява да обедини литературните и фолклорни традиции.
 

     През 1967 Мартин Скорсезе прави документален филм за бенефисния концерт на The Band - The Last Waltz, един от специалните гости на които е и Боб Дилън.
 

     Платиненият албум на музиканта Slow Train Coming (1979) му донася първата награда Грами за най-добър рок изпълнител. През 1989 той е въведен в Залата на славата на Рока и малко по-късно същата година издава албума си Oh Mercy, който е най-добре посрещнатия му албум през 80-те.
През 1990г. Дилън получава най-високото литературно отличие на Франция - Commandeur dans l'Ordre des Art et des Lettres. През 1991г. Дилън получава Грами за цялостен принос в областта на музиката.  
През 1992 г. повече от 30 именити музиканти почитат 30 годишнината от издаването на първия албум на музиканта на New York's Madison Square Garden.
 

     В средата на 90-те години, Дилън съживява концертните  си изпълнения и събира една от най-добрите  банди, които е  имал до момента. Изпълнението му по време на Woodstock '94 е незабравимо, а по-късно същата година прави и MTV Unplugged с най-новия член на бандата си на клавири - Brendan O'Brien, продуцентът на Пърл Джем.  
Дилън има възможността да свири пред папа Йоан Павел ІІ в Болония, а малко по-късно получава и наградата на Kennedy Center за цялостен принос в музиката.
 

     През  месец март, артистът тръгва на дългоочаквано  светновно турне! От 11 до 29 Боб Дилън  ще зарадва многобройните  си фенове в Япония като последователно ще изнесе концерти в Осака, Нагоя  и столицата Токио. На 31 март незабравимите му парчета ще огласят Сеул, Южна Корея. В началото на юни Боб Дилън ще посети и Стария континент! Незабравим спомен в сърцата на своите почитатели музикантът ще остави в страните като Румъния, Македония, Сръбия, Словакия, Словения, Чехия, Хърватска и Австрия. Българските фенове на неповторимият Боб Дилън ще имат уникалния шанс да се докоснат до творчеството на изключителния музикант на 3 юни в зала 1 на НДК.

Ключови думи: