преди 1 мин.
No Sleep Till Brooklyn
Beastie Boys
сега
Shine On Me
Dan Auerbach
10
Pop-out player
Woman in love
Liz McClarnoan

Научи ме на инженерни технологии!

“Аз,инженерът“ показва многото лица на инженерните науки в своите работилници

Публикувано на 07 Март 2016
Научи ме на инженерни технологии!

Какво е виртуализация и как се управляват виртуални машини? Как влияят околната среда и слънцето върху климатичната система в автомобилите? Къде в инудстрията се използват сензори? Това са само част от въпросите, на които ученици и студенти ще намерят отговори на 11 март. Но не сами, а с помощта на ментори от световни технологични компании, които презработни примери ще покажат, че инженерната професия има много лица и може да бъде забавна.

Работилниците са част от тазгодишната програма на безплатниямладежки форум „Аз,инженерът“. Събитието ще се проведе в Интер Експо Център и има за цел да обедини и вдъхнови младихора с интерес в сферата на инженерните науки. 

Какво не трябва да пропускате? Ето няколко акцента от работилниците, чиито предизвикателства ще ви покажат как с любопитство и търпение да създавате неща, които могат да подобрят ежедневието ни.

Менторите

Какво е приложението на PSTX софтстартерите и въздушните прекъсвачи на АББ и как се изпозлват - стенд с реле за време и стенд честотно задвижване са някои от задачите, върху които ще работят участниците от работилницата на технологичния гигант АББ. Учениците ще могат да сглобяти апартаментно табло за включване на осветление.

Водещата компания в сферата на микроелектроникатаMelеxis щепокаже какво е приложението на сензорите в реални проекти и ще даде възможност на гимназистите да сглобят основни компоненти на електрическа схема, светодиод, кондензатор, резистор и компаратор.

Ако участвате в работилницата на германската компания Бер-Хелла Термоконтрол BHTC ще имате възможност да видите демонстрация на програмите Matlab, Ansys, Speos, представени чрез три работни места, оборудвани с тях и да се запознаете с работата на три различни вида сензори – ITOS, ISOS, HVAC с ECU. Освен това чрез специална капсула компанията ще покаже и влиянието на околната среда и слънцето върху климатичната система в автомобилите.

Лидерът във визуализациите и cloud технологиите VMware ще демонстрира какво е виртуализацията и как се управляват виртуални машини.А в работилницата на СофтУни ще може да участвате в интерактивното обучение чрез лабораторни упражнения за създаване и манипулация на бази данни, и да изобразявате обекти по Canvas с JavaScript.

3D принтери и4D пъзели

Споделената дигитална работилница Smartfablab ще се пренесе в Интер Експо Център, където с помощта на банда от 3D принтери Ultimaker на B2N ще разберете как да построите параметрично модел на OpenSCAD и как да го 3D-принтирате.

Smart FabLab e първата лаборатория за дигитална фабрикация и прототипиране в България.

Разполага с основните технологии за цифрово производство: машина за лазерно рязане, рутер фреза и 3D принтери, които са достъпни за всички, които искат да изработят сами своите идеи и прототипи.

Ако пък искате да бъдете част от процеса на създаване на един град и да проектирате улици, железопътни линии, паркове, алеи, детски площадки и цялостна градска инфраструктура,

може да се включите в сглобяването на два 4D пъзела, които са точни копия на два града.

За да участвате в работилницата е необходимо да се регистрирате в сайта на „Аз,инженерът“- http://iengineer.bg/.

Ключови думи: