преди 1 мин.
No Sleep Till Brooklyn
Beastie Boys
сега
Shine On Me
Dan Auerbach
10
Pop-out player
Woman in love
Liz McClarnoan

На източния фронт нищо ново! Тревожни новини от Русия и Северна Корея

Русия ще наводни радиоефира с патриотични песни. В Северна Корея претърсват къщи за чужда музика

Публикувано на 29 Юли 2015
На източния фронт нищо ново! Тревожни новини от Русия и Северна Корея

Високопоставени фигури в музикалната индустрия в Русия и много изпълнители излязоха с отворено писмо до президента на страната Владимир Путин, в което го молят да спре плановете за превръщане на радиоефира в контролирана от държавата платформа, която да излъчва патриотична музика.

„The Guardian” съобщи за плановете на правителството на Русия да промотира „идеологически коректни” музиканти.

Russkaya Media Group, която притежава някои от най-големите радиостанции в Русия, ще бъде продадена на държавната компания Goskontsert. Последната вече обяви детайлни планове да пуска „музика, която е с патриотична насоченост”.

Продуцентът на Russkaya Media Group Владимир Кисельов наскоро обяви пред „Kommersant”, че иска да „подреди” радиото, като призова за намаляване на количеството западна музика. „Искаме те да пускат руски изпълнители”, допълни той.

Междувременно Търстън Муур, бившият фронтмен на Sonic Youth, направи интервю с Мария Альохина от  Pussy Riot. Тя беше пратена в затвора през 2012 година след неразрешен концерт и протест срещу Путин в руска църква.

Муур подчерта, че отношението към групата в Русия е една причина, която показва защо пънкът е необходим”. „Това е социална алтернатива”, подчерта Муур.

Още по-лошо стоят нещата в Северна Корея, където властите са започнали да претърсват домовете на хората и да конфискуват чуждестранна музика. NME обяви, че лидерът на страната Ким Чен-ун е дал заповед за претърсването. Северна Корея преди това забрани на своите граждани да притежават или слушат всякаква чуждестранна музика.

Интересното е, че в страната предстои първото участие на чужда банда – Laibach! Словенците ще направят два концерт в Пхенян през август.

Групата често е критикувана заради своите прояви, но много от техните фенове смятат, че употребата на военни униформи е вид критика срещу тоталитаризма.

Ключови думи: