преди 1 мин.
No Sleep Till Brooklyn
Beastie Boys
сега
Shine On Me
Dan Auerbach
10
Pop-out player
Woman in love
Liz McClarnoan

Музика от репертоара на Франк Синатра, Ела Фицджералд и Глен Милър в Зала 1 на НДК на пети декември

„Best Of Swing“ е откриващият концерт на Новогодишния музикален фестивал -

Публикувано на 03 Октомври 2018
Музика от репертоара на Франк Синатра, Ела Фицджералд и Глен Милър в Зала 1 на НДК на пети декември

С много танци и най-доброто от суинга в изпълнение на Swing Dance Orchestra ще бъде открито 32-ото издание на емблематичния Новогодишен музикален фестивал в НДК.

Преди да се превърне в многонационален оркестър през 1995 г., Swing Dance Orchestra от Берлин, е предшестван от формация  от петима музиканти Swing Dance Band, събрани от Андрей Хермлин още през 1986 г.

Първоначално музикантите експериментирали, като основната им цел била музиката да звучи автентично. Първият си концерт бандата реализира през пролетта на 1987 г. в едно предприятие, наречено „Клуб на младите строителни работници”, където бендът изпълнява целия си репертоар от едва 15 заглавия. В края на 1995 г. от Swing Dance Band, групата се преименува на Swing Dance Orchestra, включваща малка духова секция, а аранжиментите им подражават на звука на големите американски суинг формации.

Повратен момент в развитието на музикантите се оказва първият им концерт в САЩ през лятото на 1999 г., провел се в ресторанта на Световния търговски център – Windows of the World. След това оркестърът става популярен с честите си изяви по телевизията, издава 15 албума, участва във филмови продукции и прави турнета в Хонг Конг, Брюксел, Цюрих, Лондон, свири в Ню Йорк в Rainbow Room, в легендарния хотел „Пенсилвания” и в „Лятна нощ на суинга” на Линкълн Плаза.

През лятото на 2003 г. към оркестъра се присъединява и групата от петима певци Skylarks, избрани след сериозен кастинг. Те са талантливи, мотивирани, ентусиазирани и представят репертоара на вокалните групи от епохата на суинга в оригинални аранжименти, до най-малкия детайл. Музикантите събуждат за нов живот репертоар, който е бил скрит или неизползван за записи през 60-те години на миналия век. Заедно с оркестъра, те  пресъздават не само оригиналния звук от златните години на суинга, но и цялостната атмосфера с външните атрибути – музикалните инструменти, лентовите записи, микрофоните и персонализираните сценични облекла – всичко е абсолютно автентично.

Любопитен факт е, че всички стари приятели от първата банда от пет души, все още свирят заедно като музиканти в Swing Dance Orchestra.

Изборът на немските изпълнители с диригент Андрей Хермлин не е случаен. Концертът на 5 декември, продължава традициите на Новогодишния музикален фестивал да представя водещите съвременни постижения в музикалните жанрове, в случая – джаза.

Билети за концерта можете да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн на tickets.ndk.bg. на цени от 25, 40, 55, 70, 80 лв. Има и 20% намаление от всеки ценови пояс за ученици, студенти, пенсионери и хора в неравностойно положение.

Ключови думи: