преди 1 мин.
No Sleep Till Brooklyn
Beastie Boys
сега
Shine On Me
Dan Auerbach
10
Pop-out player
Woman in love
Liz McClarnoan

Концертът на Asphyx се мести в клуб Live & Loud

Подгряват българските олд скуул дет метъли Hyperborea

Публикувано на 26 Ноември 2015
Концертът на Asphyx се мести в клуб Live & Loud

Концертът на холандската дет метъл банда Asphyx се мести в клуб Live & Loud. Ето и съобщението, което получихме от организаторите на събитието:

„Къде човек кани гостите си? Вкъщи, разбира се. Разсъждавайки над това, ние от Live & Loud решихме да преместим концерта на холандските дет метъл легенди Asphyx от Mixtape5 в новия клуб, който отвори врати преди месец. Позволяваме си тази промяна в мястото на провеждане на концерта на 27 март 2016г., защото клубът на ул. „Позитано“ №8, стопанисван от нас и носещ същото име - Live & Loud, заработи с пълна силна. В Live & Loud, където самите ние сме у дома си, ще можем да предложим комфорт и уют на момчетата, освен необходимото обезпечаване с апаратура и всичко, от което групата се нуждае за един силен концерт Закупените вече билети ще важат без презаверка, а общият брой на пропуските е ограничен до 200.

Подгряващи на въпросния концерт ще са Hyperborea:

Hyperborea е дет метъл група създадена през 1997 г. в София от Крум Дойнов (китара) и Илия Димитров (китара). Почти веднага за вокалист е привлечен техния приятел Кирил Кирилов. Още от началото, основно вдъхновение на групата е дет метъл сцената на Флорида, както и групи като Sepultura, Pestilence и Loudblast. През 1998 г. Илия Димитров напуска и съставът е попълнен от Пламен Петков (бас), Йордан Кънчев (китара) и Ивайло Баев (барабани).

Корените на Hyperborea са в живото изпълнение – веднага след своето създаване, групата започва да участва активно по концерти и фестивали – например, на анти-спин фестивалите в Благоевград, на фестовете в Своге (1998) и Приморско (1999), както и на много концерти в София, Шумен, Хасково, Пловдив, Букурещ  и други градове. Hyperborea e инициатор на част от станалите вече традиционни трибюти за Chuck Schuldiner (Death), бидейки съорганизатор на първите от тях през 2001, 2002, 2003 и 2005 г. Групата е подгрявала такива имена от световната екстремна сцена като Arch Enemy, Vader (неколкократно), Obituary, Pungent Stench, Cancer, Crematory, Neural Booster, Sacramental Blood.

Hyperborea е белязана от многобройни смени в състава си, което затруднява писането на песни, но нито за момент от своето създаване групата не се е разпадала или прекъсвала дейност – това са вече почти 19 години! Дебютният албум на групата, озаглавен „Architecture Of Mind”, излиза на 15.06.2004 г. от Butchery Music и е в състав: Кирил (вокали), Крум (китара), Йордан (китара и бас) и Живко Кьосев (барабани). Получава 9/10 точки от списание Pro-Rock, където групата е посочена като „бъдещето на тежката музика в България”. Албумът е изключително добре посрещнат от фенове, критици и медии и в момента е нещо като апокрифна ценност, защото е изчерпан, а 10 години след издаването си все още се търси! Вторият албум на Hyperborea излиза на 05.12.2007 г. от Counter Attack и се казва “Cryogenic Somnia”. Записан е в състав: Кирил (вокали), Йордан (китара), Андрей Андронов (китара), Владимир Иванов (бас) и Живко Кьосев (барабани). За единия месец, който тогава остава до края на годината, творбата си извоюва титлата „Български метъл албум на 2007 г.” от читателите на сп. Pro-Rock. Чуждестранни ревюта го описват например по следния начин: „техните песни на някои места имат объркващо сложни ритмични модели, но винаги звучат смислено”, или: „Предложеният материал е по-разнообразен от някои установени американски банди”.

През 2011 г. Владимир Иванов напуска групата и е заменен от талантливия басист Динко Димов. В периода 2011-2014 групата твори в малко по-друга посока, като представително за музикалната насоченост на групата в този период е парчето The Advancing Shadow от компилацията Murder Sound Vol 1. В края на 2014 г. Владимир отново поема бас китарата в групата.

В момента Hyperborea е в състав: Кирил Кирилов (вокали), Йордан Кънчев (китара), Андрей Андронов (китара), Владимир Иванов (бас) и Антонис Трохопулос (барабани). Групата работи усилено по трети пореден албум. Новият материал ще бъде много по-тежък и по-техничен отпреди.“

Ключови думи: