преди 1 мин.
No Sleep Till Brooklyn
Beastie Boys
сега
Shine On Me
Dan Auerbach
10
Pop-out player
Woman in love
Liz McClarnoan

Китарата на Кърт Кобейн от „MTV Unplugged“ беше продадена за рекордните 6,01 милиона долара

Това стана на търг този уикенд

Публикувано на 22 Юни 2020
Китарата на Кърт Кобейн от „MTV Unplugged“ беше продадена за рекордните 6,01 милиона долара

Китарата на фронтмена на Nirvana, Кърт Кобейн, от легендарната сесия „MTV Unplugged“ беше продадена на търг за рекордните 6,01 милиона долара този уикенд.

Питър Фрийдмън от RØDE Microphones е направил печелившата оферта, която постави световен рекорд за най-скъпата китара, продавана на търг. Предишният рекорд беше за Stratocaster, притежаван преди това от Дейвид Гилмор от Pink Floyd за 3,95 милиона долара.

Настоящият рекорд е и за най-скъпа акустична китара в света, най-скъпата китара Martin в света и най-скъп паметен предмет от миналото, както и най-скъп такъв предмет от колекцията на Nirvana.

Питър Фрийдман планира да покаже китарата на световно турне от изложби, които да се състоят в известни галерии, а приходите ще отиват за подкрепа на изпълнители.

„Когато научих, че тази легендарна китара отива на търг, разбрах че това е от онези възможности, които излизат веднъж в живота, и възможност да я използвам като средство, с което да осветя проблемите на хората от сферата на изкуството и трудностите, срещу които се изправят“, заяви Фрийдман.

Ключови думи: