преди 1 мин.
No Sleep Till Brooklyn
Beastie Boys
сега
Shine On Me
Dan Auerbach
10
Pop-out player
Woman in love
Liz McClarnoan

Киномания започва с "Shine a light"!

     Филмът на Мартин Скорсезе "Shine a Light" беше избран за откриването на 22-рото издание на "Киномания" утре.

Публикувано на 06 Ноември 2008
Киномания започва с
     Филмът на Мартин Скорсезе "Shine a Light" беше избран за откриването на 22-рото издание на "Киномания" утре.

   Едва ли има по-подходящ режисьор от Скорсезе, използвал умело музикатана "Ролинг Стоунс" във филмите си, който да филмира концерт отпоследното турне на легендарната група. Мик Джагър, Кийт Ричардс, РониУуд и Чарли Уотс са във все така неистова форма за здрав рок и горещошоу на сцената, макар че всички отдавна са прехвърлили 60-те си години.

    От 7 ноември, в продължение на три седмици Националният дворец на културата ще събере на едно място филми от цял свят, за да зарадва най-верните почитатели на киното.

   Сред акцентите, които не бива да пропускате от тазгодишната "Киномания" е специалната премиера на един класически филмов шедьовър, който през 2008-а празнува своята 40-годишнина - "2001: Космическа одисея" на Станли Кубрик.

    Единственото копие от този филм, одобрено за показ от вдовицата на режисьора - Кристиане Кубрик и компанията, носител на правата - "Warner Bros.", което се показва на най-престижните кинофоруми по случай годишнината от премиерата, ще има своята извънредна ексклузивна прожекция в рамките на "Киномания" - на 14 декември 2008 г.

    "2001: Космическа одисея" е един от най-великите филми в историята на кинофантастиката заради съчетанието от строга научност, изключителни специални ефекти, провокативна визия и почти мистичен завършек, касаещ мечтите на хората.

    Зрителите на предстоящата 22-ра "Киномания" ще могат да се насладят и на носителя на "Златна Палма" от тазгодишния фестивал в Кан. Филмът на френския режисьор Лоран Канте - "В класната стая" също ще има своя гала прожекция на софийски екран през ноември.

   Разказът на Канте за проблемните деца е издържан в строго документален стил, който пресъздава на екрана ежедневието в едно френско училище с висок процент ученици от емигрантски семейства. Изпълнителите на главните роли не са професионални актьори, а съученици от едно и също училище, като филмът е заснет в различно от тяхното училище. 
Ключови думи: