преди 1 мин.
No Sleep Till Brooklyn
Beastie Boys
сега
Shine On Me
Dan Auerbach
10
Pop-out player
Woman in love
Liz McClarnoan

Kasabian: “Bulgaria, you are an empire!”

Впечaтланията на Краси Москов за втората вечер на Spirit Of Burgas 2015.

Публикувано на 09 Август 2015
Kasabian: “Bulgaria, you are an empire!”

Още при обявяването на Kasabian за втори хедлайнер на Spirit of Burgas 2015 беше ясно, че този концерт ще бъде големият, истинският тест за българската публика. Публика, която е с култов статут сред групите от близкото и далечното минало. Знаят го много добре и Metallica, и AC/DC, и много други. От петък го знае и Роби Уилямс.

Но дали тази публика щеше да „прегърне“ една съвременна и силна СЕГА група като Kasabian? Група с адски много чудесни песни и съвременен звук, но група, която няма да чуеш в супермаркета или в ефира на комерсиалните медии.

Отговорът е категорично ДА!

В събота българската публика буквално заля централния плаж в Бургас, пя всяка песен с Том и Серджио и беше на световно ниво. Дори с уточнението, че в началото на август всеки е „някъде“, а и голяма част от ядрото на фенбазата на Kasabian си беше купила билети за концерта в Букурещ, обявен повече от месец преди бургаския.

Тук е момента да кажем няколко хубави думи за двете родни рок банди, които имаха трудната задача, но в същото време и голямата привилегия да подготвят публиката за специалните гости на вечерта.

Jin Monic свирят на светло и горещо, пред все още рехава аудитория, но показват самочувствие и класа. Момчетата залагат на авторските си песни, което е много разумен ход.

Hayes & Y изживяват лятото на мечтите си. Поне така изглежда. Гледал съм много техни концерти, но този със сигурност беше най-добрият. Самочувствието на софийския квартет е подплатено с необходимата класа и публиката в събота вечер усети всичко това и дълго аплодира изпълнението на групата.

Kasabian изскачат на сцената в 22:28 с експлозивно изпълнение на един от синглите от последния си албум –“Bumblebee”. Следва ударна серия от любими песни – “Shoot the Runner”, “Underdog” и “Re-Wired”. Чак след това успяваме да си поемем дъх и да обърнем внимание на детайлите. Групата е без каквато и да е мултимедия, само с един огромен винил, на който с розови цифри на черен фон е изписано името на новия албум – “48:13”. На сцената са седем човека – четиримата постоянни членове, плюс  тромпетист,  човек на клавири и синтове и новият китарист – Тим Картър. Именно Тим е една от най-приятните изненади – изключителен музикант, който изглежда така, сякаш винаги е бил част от тази група. Том е фронтмен, който няма никакви проблеми с това да влезе под кожата на публиката. Голямата звезда обаче е Серджио! Можеш да го гледаш през целия концерт. Изглежда като добър политически виц - много смешен и в същото време много сериозен.

Оказва се, че фестивалният сет е съставен само от хитове. All killer, no filler! Чуваме “Club Foot”, “eez-eh”,  бавната и лирична “Goodbye Kiss”, “Days Are Forgotten”, миксирана с кавър на “Word Up”, “Empire”(посветена на българските фенове-“Bulgaria, you are an empire!”), “Treat” и футболната “Fire”, посветена на новия мениджър на футболния Лестър – Клаудио Раниери. М.д. Лестър започнаха с летящ старт новия сезон във Висшата лига и това несъмнено се отрази и на настроението на болните фенове на отбора Том и Серджио. Усетил, че публиката знае парчетата, Том я оставя все по-често да пее вместо него. Серджио се възползва от площадката, монтирана за концерта на Роби Уилямс, и все по-често се озовава сред феновете, призовавайки ги да скачат и да пеят с него. Уникална гледка е котешката му походка. Почти двуметров ултракльощав брадат психопат пристъпва напред с луд поглед. Все едно току-що е излязъл от West Ryder Pauper Lunatic Asylum.

Публиката припява мелодията на “Fire”, за да извика групата на бис.

Бис, разбира се, ще има. Започва със “Stevie”и продължава с връхната точка на всеки концерт на Kasabian – изпълнението на тоталния фен-фаворит, “Vlad the Impaler”. Енергията вече е достатъчна, за да компенсира повишението на тока за бизнеса.

Стигаме и до традиционния кавър на “Praise You” на Fatboy Slim, който плавно преминава във финалното парче за вечерта – “LSF”.

Няколко хиляди човека пеят “Get loose, get loose” и си избират забавления за малките часове на денонощието – дъбстеп на главната сцена, Ревю на „На Тъмно“ или бири в Морската градина.

Ключови думи: