преди 1 мин.
No Sleep Till Brooklyn
Beastie Boys
сега
Shine On Me
Dan Auerbach
10
Pop-out player
Woman in love
Liz McClarnoan

Интервю със Слаш!

В деня на концерта на рок легендата, публикуваме текста на интервюто на Елена Розберг със Слаш

Публикувано на 04 Февруари 2013
Интервю със Слаш!

Слаш: Здравей!
Е: Здрасти, Слаш. Толкова ми е приятно да те чуя. Казвам се Елена.
С: Здравей, Елена!

Е: Честита Нова година!
С: Благодаря ти!


Е: Какво си пожелаваш?
С: Ами... да продължа да правя това, с което се занимавам - да запишем  страхотен нов албум. Скоро ще излезе и филм, който продуцирам- дано и той да бъде добре приет. Знаеш ли, като цяло си желая да бъда много ангажиран.


Е: ти си от работохолиците, така ли?
С: Да!


Е: С идването си в България ще търсиш нови територии за твоята музика.  Какви чувства те вълнуват?
С:  Развълнувам съм наистина. Очаквам концерта си с нетърпение. Никога не съм бил там преди. Мисълта, че намирам публика, където и да отида по света, ме ласкае много. А съзнанието, че ще свиря пред нова аудитория, още повече ме кара да се вълнувам.

Е: Ти си герой на китарата, идол за твоите почитатели тук. Какво да очакват от твоето първо шоу в София?
С:  Ще бъде много енергично и много музикантско! Очаквайте много шумен хард рок концерт. Чист и откровен рок. Трудно е да предвидя точно с подробности, защото ние не правим абсолютно еднакви нещата. Обикновено подреждаме и определяме сетлиста в деня на самия концерт и след това излизаме на сцената и поднасяме доста импровизации. Какво ще бъде самото шоу зависи от това какъв ден сме имали. При нас нещата се случват спонтанно. Работя със страхотна група музиканти. Свирим страхотни песни. Забавляваме се много. Прекарваме си великолепно. Откакто сме започнали в този формат, концертите ни са много успешни. Мисля, че и у вас ще си прекараме приятно.

Е: Сигурна съм. Би ли ми разказал кога и как се срещнахте с Майлс Кенеди? Как би описал партньорството ви в музикално отношение?
С: Ще се опитам да разкажа накратко иначе дългата история на нашето запознанство. Запознах се с Майлс по времето, когато записвах първия си солов албум. Той се присъедини към проекта, за да изпее няколко песни. Тогава за пръв път го чух как пее. Бях напълно зашеметен! Поканих го да се включи в турнето, с което исках да промотирам албума. Попитах  го дали иска да тръгне на път с нас и той се съгласи. След това се запознах и нашия барабанист Брент Фиц, който перфектно се вписа в групата. Той въобще си е един перфектен барабанист. Той пък ме запозна с басиста Тод Кърнс. Така се формира групата. Бандата е много сплотена. По време на турне нещата се случват толкова добре. Затова почти през цялото време сме на път – имахме концерти през цялата 2010-та и през 2011-та. След това записахме новия албум. И отново сме на турне.

Е: Би ли ми издал кой е шефът в тандема Слаш-Майлс Кенеди?
С: Кой е шефът?

Е: Да...
С: Хахаха... Знаеш ли, мисля, че проектът се ръководи от мен като цяло, може би аз съм основният двигател, но не бих се определил като шеф, както ти каза. Всички са много доволни, че аз се занимавам с основната организация. Но иначе, песните ги пишем двамата с Майлс. Затова и неговото влияние е много голямо. Всички в бандата сме обединени от общи намерения и амбиции, искаме едно и също. Не се налагат дълги дискусии, не спорим много. Не е необходимо някой непрекъснато да дава нареждания. Всичко, което ни интересува, е да свирим. Това и правим.  

Е: Слаш, кажи ми какво те вдъхновява през последните години да пишеш нови песни?
С: Като китарист рядко се захващам да пиша текстове на песни. Майлс се занимава с това. Аз се вдъхновявам да творя музика. Самият процес ме провокира. Така е било винаги. Хрумват ми различни идеи, които развивам. Точно сега работя по нова композиция. Понякога се налага да обмислям по-дълго нещата, друг път се получава напълно спонтанно. Просто хващам китарата и засвирвам рифове, които се превръщат в нова песен. Има случаи, когато идеята трябва да отлежи. Не мога да определя откъде точно идва вдъхновението при мен. Просто гледам да го хвана на момента и да се възползвам от него!


Е:  Изглеждаш ми като човек и артист, който лесно си партнира с другите. Така ли е?
С: Да, много често работя с други музиканти.


Е: Как се чувстваше като част от проекта Ози и приятели на турне, в който се включи преди време?
С: Бях много заинтригуван. Ози е велик. С Ози сме близки приятели. Беше страхотно, че той ме покани да участвам и че мога да помогна в тази ситуация. Заради заболяването на Тони Айоми, концертите на Сабат трябваше да бъдат заменени. Беше приятно. И преди съм излизал на една сцена с Ози, но никога не съм свирил с неговата група. Затова ми беше много интересно. Беше невероятно да свиря с Гийзър Бътлър. Беше страхотно, че всяка вечер можехме да правим джем със Зак Уайлд и Гъс Джи. Прекарахме си много добре!


Е: Коя е любимата ти песен на Блек Сабат?
С: По време на това турне, определено най-любима ми Сабат песен, която свирехме  беше N.I.B. !


Е: Ехааа!
С: Наистина обожавах да свиря това парче. Ако говорим като цяло, любимите ми песни на Сабат са "Black Sabbath" и "Sabbath Bloody Sabbath".


E: Искам да те питам как подбираш хората, с които работиш по соловите си неща?
С: За първия ли албум ме питаш?


Е: Да. Какви са критериите?
С: Първо пиша музиката и след това си мисля кой би бил най-подходящият певец за конкретното парче. Затова албумът се получи толкова разнообразен. Когато лириката вече е готова, когато се оформи самата песен, обмислям кой е най-подходящият да я запише. Казвам си, примерно, Ози ще бъде страхотен тук. Тази пък ще е идеална за Иги Поп.


Е: Би ли ми казал кои музиканти са ти повлияли най-много като творец и изпълнител?
С: Имаш предвид като вдъхновители?


Е: Да, точно така.
С: Бих казал, че като цяло това, което в началото ми повлия и ме вдъхнови да започна, бяха класическите британски китаристи - Джими Пейдж, Джеф Бек, Ерик Клептън, Мик Тейлър, Клиф Ричардс, Пийт Таунсънд - всички тези музиканти. Голямо влияние върху мен оказа и Джими Хендрикс, който не е англичанин, но стана звезда тъкмо в Англия. Това са моите герои. Освен това и някои американски артисти - момчетата от Aerosmith, също Рик Нилсън от Cheap Trick, както и Тед Нюджънт. Ще спомена и някои по-млади европейски китаристи като Майкъл Шенкер, Ричи Блекмор, Дейвид Гилмор. Гери Мур беше голяма работа. Искам да подчертая и влиянието на блус китаристите като Албърт Кинг, Би Би Кинг и Бъди Гай.


Е: Дейвид Боуи ни изненада с нова песен и анонс за нов албум след 10 години мълчание. Успя ли да чуеш новия му запис?
С: Не успях. Много е смешно - имам я, но не ми остана време да я чуя, а така исках.

Е: Прекрасна е. Срещал ли си се на живо с него като дете? Знаем, че майка ти е била дизайнер на неговите костюми като Зиги Стардъст.
С: Да, познавах го като бях малък. Все още се знаем. Не съм го виждал, обаче, от доста дълго време. Преди години сме говорили няколко пъти. Детският ми спомен е, че той беше страхотен. Много го харесвах.

Е: И накрая (предупреждават ме, че имам само секунди още)– нещо извън музиката. Ти си защитник и любител на  животните. Каква е историята на тази привързаност? Мислил ли си за кариера, свързана с тази област?
С: Винаги съм обичал животните и природата. Така е от най-ранна възраст, откакто се помня. Никога не пораснах в това отношение. Тук нещата никога не се променят, а по-скоро се задълбочават.

Ключови думи: