преди 1 мин.
No Sleep Till Brooklyn
Beastie Boys
сега
Shine On Me
Dan Auerbach
10
Pop-out player
Woman in love
Liz McClarnoan

Интервю с Пол Гилбърт

Публикуваме текста на интервюто на Елена Розберг с Пол Гилбърт, излъчено по-рано днес в ефира на Z-Rock

Публикувано на 21 Март 2013
Интервю с Пол Гилбърт

П: Здравейте, Пол е на телефона.

Е: Привет, Пол. Приятно ми е да те чуя.
П: И на мен ми е много приятно. Благодаря за обаждането!

Е: Как си? Къде те откривам?
П: В Барселона съм. В Испания.

Е: Чудесно! Предполагам, че се радваш на прекрасно време?
П: Да, чудесно е. Синьо небе с малко облаци. Не много студено. Чувствам се радостен.

Е: Страхотна новина - пак ще идваш в България, за да ни свириш. Много сме щастливи.
П: И аз съм щастлив. Концертът ми е на 1-ви април.

Е: Ще ни разкажеш ли нещо повече за новия ти солов албум, озаглавен "Vibrato"? Ще ни споделиш ли нещо лично от работата по този проект?
П: Това е колекция от чисто нови песни и от парчета, които сме свирили на живо. Може би едно от най-важните неща е участието на барабаниста Томас Ланг в албума. Запознах се неотдавна с Томас. Той е един от най-възхитителните барабанисти в света. Беше страхотно да свиря с него. На баса е Кели Ламю - с него сме работили заедно преди доста време. Той участваше в първото ми солово турне в Япония. Кели Ламю е популярен от участието си в поп-рок-пънк бандата Голдфингър.  Много го харесвам. Той е фантастичен басист. В записите участва и моята съпруга Ейми- тя свири на клавишните. Ейми има вече повече от 200 концерта с нас. Тя е доказан рок ветеран. Повечето от песните за албума записахме лайв в студиото. Групата наистина е страхотна. Това са същите музиканти, които свирят и на концертите.

Е: Какво е да работиш заедно с жена си?
П: Като изключим това, че ми е съпруга, тя е много добър музикант. Затова я поканих да участва в записите на албума и да свири по време на турнето. Тя свири на клавишни от тригодишна. Има класическо образование. Ейми е изключителен професионалист. Когато свири с мен, тя изпълнява рок, блус и джаз. Има много добра интуиция, което я прави забележителен импровизатор по време на джем сешъните. Когато засвиря някаква сложна линия, тя моментално се включва. Страхотна е. Винаги се учудвам на какво е способна!

Е: Когато говорихме миналия път, ти ми каза, че точно тя те е накарала да слушаш българска народна музика.   
П: О, да! Ейми беше открила музиката към филма „Брулени хълмове“, ако не се лъжа... Има различни версии на този филм, в една от тях звучат дамски гласове в изпълнение на български народни песни. Тя беше изумена от музиката- толкова красива и толкова емоционална. След това започна да търси български фолклор и намери някакви дискове. Каза ми - Пол, трябва да чуеш това! Аз ги чух и също се влюбих. В предишния ми албум - "Fuzz Universe", се опитах да използвам някои елементи и мелодични линии и да ги вплета в моите песни.

Е: Много ми харесват новите ти неща - особено заради елементите на фънк и джаз. Това може да изненада някои от най-заклетите ти shred почитатели?
П: Знаеш ли, мисля, че моите почитатели са свикнали с музикалните експерименти и смесване на различни стилове. Освен това са готови на всякакви изненади. Ако си спомним предишни ми солови албуми, ще видим, че правя кавъри на песни на ABBA, Spice Girls, Керъл Кинг, Дона Самър. Правил съм интерпретации на всичко възможно, като се почне от диското до най-различни стилове музика. Умишлено се стремя да изненадвам хората. Искам го. Надявам се винаги да успявам в това. Ако звуча предсказуемо, значи не съм си свършил добре работата. Иска ми се винаги да бъда креативен музикант, който прави най-невероятни комбинации от стилове.

Е: Как избра трите лайв песни, които си включил в новия албум "Vibrato"?
П: По време на предишното ни турне взехме със себе си дигитален миксер, така че успяхме да запишем всички концерти. Тогава свирихме с Крег Мартини, Тони Спинър и  Джеф Боудърс. Когато се върнах вкъщи започнах да слушам записите и избрах тези, които ми се сториха най-вълнуващи. Наистина много ми харесва нашата версия на песента на Yes - "Runabout". Мисля, че си беше много авантюристично да изберем една такава песен и да я свирим на живо. Тя е голямо предизвикателство, заради вокалните хармонии и сложната инструментална структура. Що се отнася до избора ми на парче на AC/DC- аз много ги обичам и беше съсем нормално. Спрях се и на парчето на Мъди Уотърс. Опитвам се да го пея като стар блусмен. На финала има страхотно надпяване на китарите. Избрах точно тези три лайв изпъления, защото бяха запечатали магически концертни минути. Никога не можеш да предвидиш кой ще е най-специалният лайв момент.

Е: Кажи ми как избра името на албума "Vibrato"?
П: О, обяснението е много простичко. Вибратото е една от най-любимите ми техники при свиренето на китара. Ако свириш на пиано, не можеш да променяш тона, но когато пееш или свириш на китара или други инструменти, можеш да се възползваш от това и да извлечеш прекрасен звук. Това винаги е била една от големите ми цели - да имам добра техника на вибрато. Исках да акцентирам върху любовта си от това звучене и да накарам хората да му обърнат малко повече внимание.

Е: Кой е китаристът с най-добро вибрато, според теб?
П: О, те са толкова много. Бих казал, че края на 60-те и 70-те и началото на 80-те години са любимите ми десетилетия, заради майсторите на вибратото. Бих дал пример с Брайън Мей от Куин, Ули Рот от Scorpions,  разбира се - Джими Хендрикс, Мик Ралфс от Bad Company,  Мик Ронсън на Дейвид Бауи, Би Би Кинг, Ангъс Йънг, Ингви Малмстийн, Гери Муур, Майкъл Шенкер, Еди Ван Хелън. По-късно китарата започва да звучи по-примитивно, а с настъпването на гръндж музиката вибратото почти изчезва.

Е: Нека да те питам за любовта ти към преподаването? Защо ти харесва да бъдеш учител?
П: Една от причините е, че за да преподавам, аз самият трябва да продължавам да се образовам. Предварително правя задълбочено проучване на темата. Надалага се самият аз да уча много сериозно. В случая аз съм най-големият ученик. Освен това, да общуваш с други музиканти, е привилегия.

Е: Планираш ли второ издание на семинара "Great Guitar Escape"?
П: О, да. Предстои да се проведе през юли в New York. Миналата година беше много успешно. Тогава беше първото издание, дойдоха хора от цял свят - от Сибир, Сингапур, Чили. Лектори бяха някои от най-големите инструменталисти и музиканти.

Е: Предният път ми сподели, че си голям меломан. Какво слушаш напоследък?
П: О, това е добър въпрос. Какво слушам, наистина?...Слушам албум на Франк Синатра. Четох биография на Би Би Кинг и там той споменава този албум, така че си го купих. Той е много деликатен джаз албум - без китари и барабани. Музиката е толкова красива. А гласът на Франк е страхотен. Албумът се казва "In the Wee Small Hours" и е от 1955-та година. Когато се кача в колата след репетиция си пускам Франк Синатра, за да освободя напрежението.

Е: Как се виждаш в бъдещето? Да очакваме ли нови албуми на групите Mr. Big и Racer X, както и солови неща?
П: Вероятно всичко това. Би ми се искало да ми стигне времето, за да реализирам всички свои идеи. Просто следвам вдъхновението и настроенията си. Късметлия съм, че имам толкова различни проекти, които да ме вдъхновяват. Китарата е инструментът, който ме предизвиква постоянно. Свиря вече почти 40 години - минал съм през различни етапи. В началото бях най-развълнуван, но ми беше и много трудно. Наложи се доста работя, доста да се упражнявам. Първите ми успехи дойдоха,  когато бях тийнейджър. По-късно развих добра кариера. В края на 20-те и началото на 30-те си години сякаш се почувствах отегчен от китарата и започнах да се занимавам повече с писането на песни. Напоследък отново се чувствам вдъхновен от китарата и от свиренето. По пътя, извървян дотук, напарвих много свои открития, станах по-отворен за новите неща. Сега се чувствам като малко дете, толкова съм щастлив.

Е: Нещо извън темата музика. При нас е време за обяд. Наскоро прочетох материал на сайта на Грами наградите, посветен на кулинарния ти талант. Би ли ни казал, кои са трите ястия, които най-много обичаш да приготвяш?
П: Ооо, да видим. Най-доброто решение е когато отидеш до магазина, да пазаруваш това, което е най-прясно и свежо. Поне аз правя така. Нашият магазин се радва на много добра клиентела и поддържа добър асортимент. Често купувам прясна паста и я правя със свежи скариди. В градината зад къщата ни отглеждаме домати и приготвям пресен доматен сос с малко чесън. Друга добра идея е пиле по китайски - пиле, малки лукчета, сусамово олио, тиквички. Приготвям сос с чили и оцет. Получава се много вкусно. Какво да ви предложа като трето... Ами нещо много лесно и бързо - пържени филийки по френски. Хляб, мляко, масло, канела. За закуска, с прясно изцеден портокалов сок.

Е: Звучи много вкусно, наистина. Кажи ми на финал, какво ще свирите пред българската публика?
П: Ще свиря много песни от новия албум. Тъй като имам много албуми и съм наясно, че е невъзможно да изсвиря по нещо от всеки един, в средата на сета излизам сам и пея и свиря откъси от различни песни. Правя нещо като едно голямо медли. Свиря части от песни на Mr. Big, Racer X и от соловите ми работи. Тази част е дълга около 6-7 минути. Успявам да представя около 15-20 парчета. Ще направим и някои изненадващи кавъри. Нощта ще бъде специална.

Е: Пол, би ли се обърнал директно към твоите почитатели, които слушат Z-Rock?
П: Много се радвам да дойда отново в България. Знам, че на моите концерти идват много музиканти. Аз съмият съм такъв, така че ще бъда много щастлив да се срещна с колеги.  Концертът ще бъде интересен въобще за всички почитатели, защото имам вкус към разнообразната музика. Заповядайте! Надявам се да успея да ви вдъхновя!

Ключови думи: