преди 1 мин.
No Sleep Till Brooklyn
Beastie Boys
сега
Shine On Me
Dan Auerbach
10
Pop-out player
Woman in love
Liz McClarnoan

Интервю с Гюлхюсеин Абдулаев преди поредния старт от V1 Challenge у нас

Младият азербайджанец спечели последните два кръга от надпреварата

Публикувано на 16 Октомври 2015
Интервю с Гюлхюсеин Абдулаев преди поредния старт от V1 Challenge у нас

Остават още два кръга до края на втория сезон от шампионата V1 Challenge – България. Последните два кръга, донякъде изненадващо, спечели младият азербайджански пилот Гюлхюсеин Абдулаев, който даде кратко интервю за Z-Rock.

Остава седмица до предпоследния кръг от шампионата в Благоевград, а Абдулаев вече е един от фаворитите за първото място в крайното класиране.

 

Здравей, Гюлхюсеин! Правим това интервю за читателите на сайта на радио Z-rock. Първо, поздравления за чудесното ти представяне в последните два кръга от V1 Challenge – България. Можеш ли да ни разкажеш повече за себе си, за твоя ежедневен живот в Азербайждан и твоя опит като пилот?

Здравей, благодаря ти. Аз живея и уча в Истанбул през последните три години. Състезавам се от 2006 година като картинг пилот. Започнах да карам Волкикар през миналата година.

Ти имаш опит от картинга, но изглежда, че се адаптираш много добре към Волкикар-ите. Беше ли лесно?

Това, че съм картинг пилот, беше голям минус за мен. Но аз карах Волкикар ежедневно, а в резултат успях да преодолея тези трудности и да подобря своите умения с този автомобил.

Как започна всичко това. Беше ли вдъхновен от някакви филми, някой от семейството ти – или от обкръжението ти – участвал ли е в автомобилни състезания?

За разлика от повечето състезатели, никой в моето семейство не е бил пилот. Аз съм вманиачен по колата си, а баща ми също обича скоростта. Така че решихме да опитам късмета си с моторните спортове и този опит се оказа успешен.

Понякога ми се струва, че той има повече ентусиазъм в този спорт от мен!

V1 Challenge набира популярност в последните години и има такъв шампионат и в твоята родина, защо избра да участваш в България?

Благодарение на успешната организация и голямото медийно покритие, V1 Challenge расте с всяка година. В моята страна – Азербайждан – моторните спортове тъкмо започват да се развиват, а оттам – като начало – нашето правителство избра V1 Challenge и ме привлече като пилот. За да бъда готов за V1 Challenge – Азербайджан, реших да участвам в българските състезания, където са повечето надпревари по улиците на градовете.

Има осем точки разлика между теб и лидерът в класирането към момента. Имаш ли увереност, че можеш да постигнеш три поредни победи и да поведеш в класирането?

Не участвах в първите две състезания, което ме остави много назад. След като спечелих тези две състезания, успях да наваксам тази голяма разлика. Надявам се, че ще спечеля следващите състезания, а съответно и турнира. Вярвам, че мога да го направя. Извървях много дълъг път за това!

Ти си млад, но много успешен състезател, имаш ли някакъв съвет за другите, които искат да участват в моторните състезания?

За тези, които искат да започнат, мога да кажа, че това е работа в развитие. Първо трябва да започнеш с малките неща, а след това – стъпка по стъпка – да преминеш към големите. Като пример мога да изтъкна, че повечето пилоти от Формула 1 са започнали с картинг. Това е най-чистата, най-опростената форма на моторните спортове!

И накрая, можеш ли да ни кажеш повече за твоите амбиции, следващата ти стъпка? Каква е мечтата ти в рамките на моторните спортове?

Тази година направих някои тестове с коли. Планирам да продължа, а ако е възможно, планирам да се състезавам във Формула 4 или Формула 3. Вървя стъпка по стъпка към най-голямото състезание – Формула 1! Надявам се, че този ден идва!

Ключови думи: