преди 1 мин.
No Sleep Till Brooklyn
Beastie Boys
сега
Shine On Me
Dan Auerbach
10
Pop-out player
Woman in love
Liz McClarnoan

Интервю с Джеф Лин – лидер на Electric Light Orchestra

След дни излиза четиринайсетият студиен албум на групата „Alone In The Universe“

Публикувано на 04 Ноември 2015
Интервю с Джеф Лин – лидер на Electric Light Orchestra

По-долу можете да прочетете текста на интервюто с Джеф Лин - лидер на Electric Light Orchestra, композитор, мултиинструменталист и продуцент. След дни излиза 14-ият студиен албум на групата „Alone In The Universe“, който е първият нов музикален материал за Electric Light Orchestra от 15 години насам. Джеф Лин планира и турне с бандата през пролетта на 2016 г.


След дни излиза новият албум на ELO „Alone in the Universe”. Това е първият нов музикален материал, който се появява с името на групата от близо 15 години насам. Защо точно сега дойде моментът за излизането на 14-ия студиен албум?


Джеф Лин: Защо не? Усетих необходимост да го направя. Желанието се появи, след като миналата година свирихме на фестивала в Хайд Парк. Това беше толкова вълнуващо за мен! За последно съм го правил преди много години. Не бях сигурен дали някой ще дойде да ни слуша, още повече, че бяхме последни в реда на групите. Чудех се дали хората ще останат до края на концерта. Беше абсолютно фантастично! Събра се прекрасна публика. Хората пяха през цялото време с нас. Те знаят текстовете на песните по-добре от мен! Казах си, щом 50 хиляди души ни харесват, трябва отново да го направим.

 

Да представиш такова мащабно шоу сигурно е много труден за реализиране проект?

 

Би Би Си много помогнаха - те си свършиха фантастично работата. Сцената беше страхотна, както и всичко останало. Беше великолепно. Звукът беше страхотен. Сега е много по-добре отколкото едно време. Навремето никак не ми харесваше да правим концерти, тъй като звукът никога не беше достатъчно добър. Пък и турнетата бяха ужасно натоварени. Правихме по 60 концерта за 70 дни. В Америка ни се е случвало да летим по два-три пъти в рамките на едно денонощие. Качваш се на самолета в 9 сутринта, а през нощта едва успяваш да си легнеш след три. Наистина беше отвратително. Имали сме и много забавни моменти, но беше много изтощително.

 

Новият албум на ELO съдържа само десет песни. Трудно ли беше да изберете финалния списък на композиции?

 

Ето как беше. Аз, всъщност, написах точно 10 песни. Получи се много стегнат албум. Мисля, че продължителността му е 33 минути, което е много добре за общото звучене. В „Alone in the Universe“ ще чуете наистина много добър саунд и страхотен груув. Опитах се всички 10 песни да имат близко звучене. В същото време експериментирах смело, защото аз съм записал почти всички инструменти в албума, без барабаните и баса. Беше много забавно. Работихме само аз и моят звукоинженер. Той свири на маракаси и тамбора и участва с вокали в някои от парчетата.

 

Къде е записан албума?

 

Записах албума в моето студио в Лос Анджелис. То се намира у дома. Представлява шест стаи и един голям бар. Мога да постигна различен саунд във всяка стая. Наистина.

Вие сте автор и продуцент на албума. По-трудно ли е да продуцирате сам себе си, отколкото други артисти? Името Джеф Лин е световнопризнато не само като композитор, изпълнител, но и като продуцент на записи на световни артисти.

 

Не ми е толкова трудно, защото наистина знам какво искам да постигна. Сигурно ще ви се стори забавно, но е факт, че съм щастлив и спокоен винаги, докато записвам, защото реално правя албума преди всичко за себе си.  Ако аз си го харесам, значи и другите ще го харесат. Това е най-хубавото. Точно това и правя! Понякога ми отнема доста време. Мога цял ден да работя върху партиите за пиано, наприер. Понякога, обаче, ми отнема само десет минути.

През Вашата дълга кариера сте работити с някои великолепни музиканти. Чувства ли се влиянието на някой от тях в новите песни?

 

Не смятам, че в новите песни се открива някакво специфично влияние. Имах огромен късмет през всичките тези години да работя с истински музикални герои и да станем много близки. С Джордж Харисън станахме прекрасни приятели. С Том Пети сме близки и често се виждаме. Работата ми с всеки друг музикант, чиито записи съм продуцирал, ми открива съвсем нова вселена. Наскоро завърших работата по новия албум на Брайън Адамс. Продуцирах неговия „Get Up“. Албумът е страхотен. Работя само с хора от света на рок музиката. А парчетата на Брайън са истински рок. Имахме великолепни моменти, въпреки че ни деляха 6 000 км. Получи се страхотен запис. Много сме доволни от резултата.

Песента „I’m Leaving You“ звучи като трибют на Рой Орбисън, така ли е?

 

Да, песента е повлияна от Рой Орбисън, но не се опитва да имитира звученето на гласа му, защото неговият тембър е неповторим. Тя е замислена така, че би могла да бъде наистина една хубава негова песен. Начинът, по който са композирани акордите, стилът, звученето напомнят на Рой Орбисън. Знам много неща за Рой, защото съм бил около него доста време и почти през цялата година преди той да почине. Беше много несправедливо той да си тръгне така рано. Имахме страхотни планове заедно. Мислехме да записваме албуми. Той беше такъв страхотен човек. Великолепен, мил джентълмен. Прекрасен човек! Работехме много добре заедно. Орбисън много харесваше песните, които написах за него, като „You’ve Got It“ и още няколко парчета за Travelling Wilburys. Докато Рой записваше, ние с Том Пети гледахме, слушахме и поклащахме глави в такт. Беше много забавно в студиото. Аз, Рой и Том работехме едновременно по албума на Рой и по нещата с Travelling Wilburys.

Какво стои зад заглавието „Alone In The Universe“?

 

Идеята за песента „Alone In The Universe“ се роди , когато прочетох материал за извеждането „Вояджър 1“ в открития Космос и напускането на Слънчевата система. Помислих се, къде е най-самотното място, където може да попаднеш? Колко по-самотно може да бъде от това?... Определено исках да използвам „Alone In The Universe“ за заглавие на песен, а после съвсем естествено то стана и име на целия албум. Много ми хареса начинът, по който звучеше и внушението на израза. Песента, обаче, е най-вече за взаимотношенията между хората.

Имате ли планове за турне на ELO в подкрепа на новия албум?

 

Успешното ни представяне на фестивала Хайд Парк миналата година ни даде кураж да обмисляме предстоящо турне. Да, ние наистина планираме да тръгнем на път. Не става дума за някакво грандиозно турне, по начина, по който нещата ставаха в миналото. Ще бъде не толкова натоварено, но все пак смятаме да направим концерти на големи арени. Със сигурност започваме турне през пролетта на следващата година. На Хайд Парк беше толкова хубаво, че наистина нямам търпение отково да го направим!

Ключови думи: