преди 1 мин.
No Sleep Till Brooklyn
Beastie Boys
сега
Shine On Me
Dan Auerbach
10
Pop-out player
Woman in love
Liz McClarnoan

Интервю на Краси Москов с Wolfgang Frisch от Sofa Surfers

Утре Sofa Surfers представят новия албум пред българска публика

Публикувано на 20 Ноември 2015
Интервю на Краси Москов с Wolfgang Frisch от Sofa Surfers

Краси Москов разговаря с Wolfgang Frisch от Sofa Surfers дни преди концерта им в София утре (21 ноември) в клуб Mixtape 5. Sofa Surfers ще представят новия албум "Scrambles, Anthems & Odysseys".

 

КМ - Преди всичко, вие имате нов албум, но освен това, аз мисля, че имате нещо много повече - нов старт. Ти лично гледаш ли на "Scrambles, Anthems & Odysseys" като начало на нова ера за Sofa Surfers?

ВФ - И да, и не. Имам предвид, че с всеки нов проект и с всеки нов албум ние се опитваме да намерим нов подход към музиката, да променим звука си и всичко останало. От тази гледна точка мисля, че това си е нормален процес за нас. Просто се опитахме да намерим нов звук, както всеки друг път. От друга страна, преди година един от членовете на групата напусна, така че от подобна перспектива може да се каже, че групата има своето ново начало.

КМ - Значи можем да приемем, че промяната в китарния звук от последните ви няколко албума е част от този нов подход, който вие търсите?

ВФ - Да, абсолютно. Преди да започнем работа по този албум не бяхме наясно в каква точно посока ще тръгнем. Единственото, което всички знаехме, е че този път искаме да направим по-електронен албум. Когато започнахме, очаквахме, че търсим комбинация между елетрониката и органичния саунд на живата група. В процеса на работа електронният звук започна да взима все по-голямо надмощие, започнахме да включваме все повече семпли и в един момент звукът на класическите инструменти отпадна от концепцията ни за този запис. Тогава просто се отдадохме на този процес и създадохме един електронен албум. Може да се каже, че това беше нашият нов подход.

КМ - Има очевидни R&B влияния в новия албум. Как се получи това?

ВФ - Мислиш ли, че е R&B? Можи и да е. Бих казал, че R&B е нещо, което е гравитирало около нас от много време и нещо, което в голяма степен слушаме напоследък. Аз лично не бих го нарекъл R&B, но наистина не намирам по-добро определение. Така че, ОК, нека го наречем R&B. Тази музика е около нас от много време и неизбежно има някакво влияние върху това, което правим.

КМ - Имате специални гости в този албум...

ВФ - Да. Преди всичко трябва да кажа, че в албума участва една дама от Виена. Тя се казва Soulcat E-Phife и рапира наистина добре. С нея сме близки от известно време. Тя откриваше за нас при представянето на предишния ни албум - "Superluminal" - именно във Виена. Още тогава бяхме много впечатлени от това, което прави и си мислехме как можем да я включим в наш запис. Музиката в новия албум е много подходяща за нейния стил и ние сме много доволни от това, което се получи в съвместните ни песни. Имахме късмет, че тя успя да се включи. Освен това имаме и гост в лицето на дъщерята на нашия певец - Mani Obeya. Тя пее в една песен заедно с него. Конкретно за това парче ни трябваше женски глас и тя се появи като предложение съвсем естествено. Решихме да пробваме и се получи перфектно.

КМ - Като цяло, поне за мен, "Scrambles" е малко по-танцувален. Поне що се отнася до музиката в него. Но пък има доста мрачни текстове. Обложката също е мрачна. Ти лично как усещаш този албум - като мрачен или като по-позитивен от обикновено?

ВФ - Мисля, че това, което казваш, е напълно вярно. За нашите лични възприятия обаче бих казал, че този албум никак не е мрачен. Да, обложката наистина е мрачна. Такива са и някои от текстовете. Дори музиката, макар и по-танцувална като цяло, на моменти също може да се определи като мрачна. За нас обаче това е категорично освежаване. Освежаване, при което не може да се каже, че "светлите" моменти в албума са станали преобладаващи, но все пак има доста от тях. От наша гледна точка това е едно позитивно послание. И по отношение на музиката, и по отношение на текстовете. За нас това е един позитивен албум, който все пак таи в себе си своите тъмни моменти.

КМ - Като за група, която произхожда от Австрия, аз очаквах текстове, свързани с бежанците. Изкушавахте ли се да пишете такива текстове?

ВФ - Преди всичко трябва да отчетем факта, че последните събития, тези, които направиха моментната ситуация твърде специфична, не се бяха случили към момента, в който ние започнахме работа по албума. Все пак тези въпроси силно ни вълнуват. Знаете, че нашият певец е нигериец по произход. Той е израснал в Англия. Mani има много силна връзка с тази тема. И въпреки, че когато пишехме новите текстове, ситуацията беше по-различна, ние все пак имахме отношение към казуса. Ако се заслушате внимателно в "Scrambles", ще ви направи впечатление. Самият израз "scramble". Той е използван в смисъла на боричкане за земя. Израз, който е актуален още от Викторианската епоха. Боричкане за земята на Африка, за нейните ресурси. Тази тема има сериозно присъствие в албума ни. Но държа да кажа, че нищо в него не касае това, което се случи в последните дни. Според мен всеки творец трябва да бъде много внимателен, когато навлиза в такива територии. Да навлизаш в конкретика, касаеща в детайли настоящата ситуация, според мен е грешка от гледна точка на един артист. Трябва много да се внимава да не се издигат самоцелно лозунги.

КМ - Това, което се случи миналия уикенд в Париж, беше наистина ужасно. Някои го определиха като директна атака срещу музиката. Според теб какво се променя в музикалната индустрия на Западна Европа след тези събития?

ВФ - Не мога да преценя реално. От това, което съм чувал, самата идеология на ислямските фундаменталисти е силно против  западната музика. Така съм чувал. Не знам с абсолютна сигурност дали това отговаря на истината. Не мога да преценя дали тази атака е била насочена към музиката. Според мен по-скоро е атака, насочена към начина ни на живот. Не мисля, че тези събития би трябвало да променят нещо. Ние винаги трябва да бъдем внимателни в това, което правим и казваме, но това не трябва да бъде в следствие от атаките. Ние трябва да бъдем такива заради отговорността ни като човешки същества. Хората винаги трябва да бъдат внимателни и умерени, но причината за това не може и не трябва да бъде страх от тероризъм. Осъзнаването ни като хора и като част от глобалното общество е това, което би следвало да определя постъпките ни, а не заплахите.

КМ - Да сменим тема с нещо по-позитивно. Можеш ли да ни разкажеш за турнето  ви в подкрепа на новия албум?

ВФ - Започнахме с няколко концерта в родната ни Австрия, след това минахме през Германия, сега идваме в България и Румъния. Ще свирим в Чехия и Словакия и след това отново в Австрия и Германия, но вече през следващата година. В общи линии, турнето се състои от няколко кръга, като половинките от всяка седмица са заети с концерти, а през останалото време си почиваме.

КМ - Тук, в София, ще свирите заедно с The Hidden Orchestra. Те ще бъдат ли с вас през цялото турне?

ВФ - Не, за съжаление не. Ще свирим заедно само на софийския концерт.

КМ - Сетлистът за концертите ви основно върху новия албум ли е базиран или е по-комплексен, включващ и стари, и нови неща?

ВФ - Комбинация от  песни от всички периоди на групата. Разбира се, ние се опитваме да представим новия албум. Ще го свирим почти целия, но останалата част от концерта ще бъде смесица от по-стари песни. Това, което се опитваме да постигнем, е сетлист, който да бъде представителен за кариерата ни. Предвид, че с всеки албум се опитваме да правим различна музика, стиловото разнообразие е голямо. Опитали сме се това да си проличи от избора ни на песни.

КМ - Имате ли вокалистки в концертната ви формация и като цяло колко човека влизат в нея?

ВФ - За съжаление ще бъдем без женски гласове, понеже е много трудно да водиш със себе си на турне певици, които участват само в една или две песни. С изключение на това, групата ще бъде в пълния си състав. Четирима музиканти на сцената, плюс още един човек, който отговаря за прожекциите на стената в реално време.

КМ - Ти спомена за прожекциите. Аз смятах да те питам за мултимедията, която използвате и по-конкретно дали тя е свързана с обложката на новия албум, за която споменах, че е чудесна. Малко мрачна, но чудесна.

ВФ - Това, което използваме за концертите, до голяма степен се различава от артуърка на новия албум. Бих казал, че е по-абстрактно в сравнение със стила на обложката. Дигитално генерирани абстракции. Обикновено е трудно мултимедията да е свързана с конкретния артуърк, защото се прави от друг, различен стилово артист. Обложката на албума е дело на един бразилец, на име Бруно Пиацоти. Визуализациите, които използваме за концертните прожекции, са дело на човека, който се занимава с това от самото начало на Sofa Surfers. Той също е правил няколко обложки за нас, а също така и няколко видеоклипа. Той ще бъде до нас на сцената в събота вечер.

КМ - Очаквам с нетърпение концерта ви тук, в София, на 21-и ноември.

ВФ - И ние го очакваме с нетърпение. Благодаря ти за това интервю!

 

Ключови думи: