преди 1 мин.
No Sleep Till Brooklyn
Beastie Boys
сега
Shine On Me
Dan Auerbach
10
Pop-out player
Woman in love
Liz McClarnoan

Интервю на Елена Розберг с Пийт Агню от Nazareth

Бандата ще направи концерт в Пловдив на осемнайсети юни

Публикувано на 30 Май 2017
Интервю на Елена Розберг с Пийт Агню от Nazareth

Пийт Агню е един от основателите на Nazareth и единствен оригинален член на бандата в момента. Елена Розберг взе интевю от него и по-долу можете да видите целия текст от техния разговор (можете и да го чуете тук).

Шотландската банда ще направи концерт в Пловдив на 18 юни. Групата ще издаде и нов албум през 2018 година.

 

Интервю на Елена Розберг с Пийт Агню:

Елена Розберг: Здравейте, казвам се Елена. Страхотно е, че имам възможността да разговарям с вас. Как сте?

 

Пийт Агню: Много добре, Елена.

 

Къде сте сега?

 

Вкъщи съм. Намирам се в Едибург, Шотландия.

 

Нека да започнем така - какво означава за вас да сте шотландец?

 

Един от най-популярните отговори би бил - това означава, че не съм англичанин.  Хахаха. Националистическият дух в Шотландия е много силен. Аз не съм от тези, които обичат да развяват байряка на шовинизма. Всъщност, щастлив съм , че съм британец.

Ако говорим за музика, в ранните години на рокендрола, нямаше много шотландски банди на сцената. Сега вече е по-различно.

 

Какво мислите за Брекзит?

 

Не смятам ,че  е добра идея. Наистина, това не е добра идея, но е пътят, който страната избра с гласуване. Ние прекарахме по-голямата част от живота си в Европа. Били сме постоянно по турнета. Не знам какъв ще бъде ефекта на Брекзит върху нас. Страхувам се, че страната ще се радели на две. Да ви кажа откровено, не съм сигурен, че хората и от двата лагера са напълно убедени в позицията си.

 

Били сте много пъти в България. Пазите ли някакви специални спомени и чувства от България?

 

Познава някои хора от Пловдив. Последният път, когато свирихме във вашата страна беше в Русе. Това е прекрасен град, спомням си, че беше много много красиво там. Беше чудесен слънчев ден и си бях взел вкусен сладолед.  Това ми остана като приятен спомен. Свирихме в голяма зала и си прекарахме велико.  През годините съм идвал до София доста пъти. Участвал съм в телевизионни предавания. България е красива страна.

 

Когато събрахте групата през 1968-ма, хрумвало ли ви е, че през 2017-та ще бъдете все още в музикалния бизнес?

 

Абсолютно не.  Все още ми е трудно дори да го осъзная. И останалите в групата, с които започнахме по едно и също време, са все още във форма. Много често, когато се събираме, се питаме – въобще представял ли си си, че ще правим концерти и ще свирим все още на тези години. Чувстваме се много щастливи, че имаме сили.

 

Nazareth навремето са били съпорт на концертно турне на Deep Purple. Приятели ли сте все още, поддържате ли отношения с музикантите от групата? С Роджър Глоувър, който е продуцирал някои ваши албуми?

 

Да, разбра се. Последният път като се видяхме, Роджър дойде в студиото, където записвахме. Неотдавна направихме и няколко концерта заедно в Америка. Това беше миналата година. Заради турнетата, не може да се виждаме много често. Когато сме на път, се разминаваме. Освен това Роджър живее в Швейцария. Нашият вокалист Карл Сентънс е много близък приятел с кийбордиста на Deep Purple Дон Ейри.  Карл пее и в неговата банда, освен с нас. Двамата пишат заедно песните на групата. Много са близки. Има силна връзка между Deep Purple и Nazareth.

 

Как открихте Карл Сентънс?

 

Стана чрез друг наш приятел, също шотландец и барабанист. Казах му , че търсим вокалист. И той ми отвърна- трябва да чуеш този човек. Пуснах си ю тюб и го чух как пее класически рок. Наистина беше добър. Поканихме Карл на прослушване.  Не беше преполовил песента и вече знаехме, че това е нашият човек.  Карл Сентънс се вписа много добре в групата. Да ви кажа истината, никога до тогава не сме имали такъв музикант. От дълго време сме в бизнеса и сме видели доста, но той е върхът.

 

Миналата година имах шанса да се запозная на живо с него в студиото на Z-Rock. Той беше в София за записите на албум на българския композитор и продуцент д-р Милен Врабевски. Стори ми се много приятен мъж.

 

Да, сещам се, че той записваше в София в български проект! Издадоха албум на този български музикант.  Помня ,че Карл ми разказваше за това. Значи го познаваш лично и знаеш за какво говоря.

 

Неговият стил на пее ще повлияе ли начина на писане на песни, ако решите да записвате нов албум на Nazareth?

 

Със сигурност ще повлияе. През нашата музикална кариера сме правили промени, които се усещат особено осезателно в последните ни три албума. Ние продължаваме да пишем песни, самият Карл също пише музика. В групата има много талантливи композитори на музика- нашият китарист Джими Мърисън и синът ми, Лий Агню, който е барабарист на групата.  Доста сме заети напоследък. Следващия февруари ще започнем  записите на новия албум. Планирали сме излизането му през лятото на следващото лято.  Ще усетите и влиянието на нашия нов вокалист. Има много интересни песни. Промяната винаги носи нещо добро. 

 

Така е. А избрахте ли заглавие за следващия албум?

 

Нямаме все още заглавие. Дори и албумът да е завършен, Елена, ние все още няма да сме решили как да го наречем. Все пак ще се постараем преди да влезем в студиото да кажем на феновете какво е заглавието.

 

Преди малко споменахте вашия син. Какво е усещането да свирите заедно?

 

Много е приятно. Той се върти около групата, откакто навърши 10 години. Неговите по-големи братя винаги са свирили в свои групи. Децата ми са израснали в студиото, докато работим по нова музика. Още докато беше жив предишния ни барабанист, синът ми Лий понякога идваше с нас по турнета и свиреше. Той доста е пътувал с нас преди официално да стане част от групата. Нашите отношения на сцената са по-скоро между басист и барабанист, отколкото между баща и син. Лий е много добър вокалист, двамата с него правим бекинг вокалите на парчетата.

 

Освен с прекрасната си оригинална музика, Nazareth са известни и с таланта си да правят великолепни кавъри. Каква е вашата тайна за това?

 

Никога не се заемаме да правим кавър на някоя песен, ако наистина не можем да я променим по нашия си начин, така че да звучи като песен на Назарет. Винаги се стараем да предложим напълно различен прочит на оригинала. Така се получи и с парчето на Джони Мичъл “This Flight Tonight”. Тя не можа да повярва, че рок банда може да направи такова нещо. Ние я направихме наша. Същото беше и с песента Love Hurts, чиято версия се превърна в първата истинска тежка рок балада. След нея се появиха хиляди песни с такова звучене. Няма смисъл да правиш кавър на някаква песен, ако не оставиш своя отпечатък върху нея.

 

Nazareth от своя страна са вдъхновение за много други групи. Какви мислите за кавъра на Guns nRoses на вашия класически хит Hair Of The Dog?

 

Добър е. Много бяхме поласкани, че момчетата от групата пожелаха да направят своя версия на песента. Трудно е да промениш кой знае колко Hair Of The Dog, така че Guns n’Roses я изсвириха доста близко до оригинала.

 

Много съм заинтригува от вашия интерес към черната музика. Може да различим някои солидни соул влияния във песните ви.

 

Това винаги са били любимите ми изпълнители. Групата, която имахме преди Nazareth се казваше The Shadette. Възхищавахме се на туин вокалите в черните групи. Винаги сме искали това за нашата банда. Музиката, която слушахме през цялото време тогава, беше соул. Любимият ни изпълнител беше Отис Рединг.  Съвсем очевидно е от къде идват нашите основни музикални влияния, когато започнахме да пишем свои песни.  Между соул музиката от онези години и появилите се тежки групи , като Led Zeppelin и Deep Purple, се оформи стилът на Nazareth. Това определи нашето място на сцената.

 

Вярно ли е, че вие сте били архитект, преди да се посветите на музиката?

 

Да, работех в архитектурно бюро и бях помощник на архитектите.

 

Как се случи така, че заменихте архитектурата с рока?

 

Всички от групата имахме постоянна дневна работа, за да се издържаме. Свирехме вечерно време, а рано на другия ден се отправяхме към офисите. През 60-те в Шотландия нямаше истински професионални групи в рока, за разлика от Англия. И когато ти предложат да запишеш албум, това е наистина голяма работа. В днешно време, купуваш си китара и на следващия дин вече си записал албум. По наше време не беше така.  Решихме да напуснем работа за година, да направим турне и после да запишем още един албум. Плановете ни бяха след това да се върнем отново в офисите. Това беше идеята. Но за радост, не се получи точно така.

 

Кой измисли името на групата?

 

Аз бях.

 

Вярна ли е историята, че името на групата идва от текста на една песен на The Band?

 

Така е. Обсъждахме около 1000 възможни имена. Искахме да променим името на оригиналната група и ни се въртяха най-невероятни идеи- смешни и груповати. Един ден бяхме седнали в бара на един местен хотел, в който често свирехме. Тогава пуснаха тази песен- The Weed на The Band. Често сме я свирили. В парчето се пееше за Назарет. Помислих си , че не е лошо име. Предложих го на колегите. Написахме думата на лист, за да видим как изглежда графично. Останалите не изпаднаха във възторг, но пък и никой не се противопостави на името Назарет. Така и остана.

 

Били ли сте в Назарет в Израел?

 

Всъщност, не. Но много пъти сме свирили в Назарет, Пенсилвания в Америка. Там има голям колеж и сме били на концерти. В Израел сме искали да свирим, но Назарет е малко място и надали би се събрала публика. Мажи би някой ден...

 

Какви песни ще ни свирите на 18-ти юни в Пловдив?

 

Това е изненада. Не, шегувам се. Това ще е хубав микс от хитовете, песните, които всички ще искат да чуят , ще направим и някои от по-тежките неща от различните ни албуми. Винаги е трудно да подбереш парчета за 90 минутен сет. Това са само 18 или 19 песни, които трябва да определим от 23 албума. Мисля, че сетлистът, който сме подбрали е много добър, включили сме неща, които са подходящи за Карл Сентънс като новия вокалист на групата.

 

Накрая бихте ли поздравили своята публика тук?

 

Нямам търпение да дойдем и да свирим в Пловдив. Ще се видим в този прекрасен античен театър на 18-ти юни. Ако все още нямате билети, вървете и си вземете сега.

 

Ключови думи: