преди 1 мин.
No Sleep Till Brooklyn
Beastie Boys
сега
Shine On Me
Dan Auerbach
10
Pop-out player
Woman in love
Liz McClarnoan

Интервю на Елена Розберг с Аксел Руди Пел

Китаристът и бандата му ще забият на Каварна Рок Фест 2016

Публикувано на 27 Юни 2016
Интервю на Елена Розберг с Аксел Руди Пел

Елена Розберг взе интервю с прочутия китарист Аксел Руди Пел, а текста можете да прочетете по-долу. Пел и бандата му ще забият на Каварна Рок Фест 2016.

Елена Розберг: Здравейте, казвам се Елена Розберг и бих искала да говоря с Аксел Руди Пел.

Аксел Руди Пел: Здравейте, аз съм на телефона.

Благодаря за времето, което ми отделяте. Първо, да ви поздравя за победата на Германия снощи. Гледахте ли мача?

О, много благодаря.

Преди няколко дни разговарях с Клаус Майне от Скорпиънс, така че в момента съм на германска вълна. Бихте ли ми казали кои фактори са повлияли за създаването на такава солидна рок сцена в Германия?

О, не знам. Може би, защото всички, които сме родом от там, сме гении. Хахаха. Шегувам се! Нямам сериозно и аргументирано мнение. Може би, просто защото сме отраснали в Германия, страна, в която магията е навсякъде.

За мен е удоволствие да си говоря с една истинска легенда на китарата. Ще ни разкажете ли как започнахте да се занимавате с рок музика?

Началото за мен беше още като съвсем малък. Мисля, че бях 11 или 12-годишен, когато по телевизията видях Deep Purple. Мисля, че свиреха Fireball. Помислих си - леле, това наистина е страхотно! Китаристът е наистина много добър! Тогава си казах- и аз искам да стана китарист. Бях съвсем млад. Получих първата си акустична китара като подарък от родителите си на 12-ия ми рожден ден. Записах се на уроци по музика. Въобще, увличах се все повече по рока. Започнах да слушам много Deеp Purple и UFO на Майкъл Шенкер. Те станаха мои герои. Никога не съм спирал да се стремя да се усъвършенствам в свиренето на китара. В по-късните години открих за себе си и други китаристи, които ми харесваха, сред които Джими Хендрикс. Постепенно изградих собствения си стил на свирене.

Колко китари притежавате?

Знаете ли, трябва да се замисля и да преброя, за да съм точен. Знам, че имам 23 или 24 китари, но не съм много сигурен. Не, точно 23 са. Аз съм фен на Фендер Стратокастър, защото абсолютно подхождат на моя стил на свирене. Грифът е малко по-широк от китарите Гибсън, но всъщносте перфектно за моя стил музика. Наистина обичам моите китари.

Миналата година издадохте лайв албум, наречен “Magic Moments”. Трудно ли беше да съберете всички тези звездни гости за записите? Ще спомена- Джеф Скот Сото, Роб Рок, Джон Лоутън, Вини Аписи, Рони Аткинс, Греъм Бонет, Дууги Уайт.

Да, и Тони Кери. Забравихте Тони Кери.

Така е. Прав сте.

Те бяха страхотни. Толкова много се забавлявахме на този концерт. Всъщност си беше доста трудно да организирам всички тези звезди да участват в шоу, което да бъде записано и филмирано. Планирахме и подготвяхме нещата цяла година. Започнах да им звъня и да ги питам- ще бъдеш ли свободен следващата година? Не знам, това е толкова далече- ми отговаряха. Трудна беше подготовката, но се получи много добре. Никой не беше напрегнат, не се притесняваше, нямаше нерви. Шоуто беше много продължително, но всички много се забавляваха. Чуваше се много смях зад кулисите. Това беше едно прекрасно преживяване.

Като слушам Вашата музика, си мисля, че най-важното за една рок песен да е успешна е да има страхотна мелодия. Така ли е?

Абсолютно вярно! Хубавата мелодия е най-важното! Когато си пуснеш радиото и чуеш някое ново парче, не е важно дали китаристът изсвирва един милион ноти за части от секундата. Това, което те хваща, е мелодията. Когато тя е измислена добре, нищо не може да се обърка.

Знам, че сте голям почитател на Ричи Блекмор. Неотдавна той каза, че трите концерта, които направи с Rainbow, са само за развлечение и не смята да продължава с групата. Няма да има и нов албум. Ричи бе категоричен, че основният му ангажимент продължава да бъде с Blackmore’s Night и оттам получава най-голямо удовлетворение. Какво мислите за това?

Може би той е прав. Аз ще бъда на концерта им в Германия. Ще ги гледам. Още в началото той обяви, че събира групата Rainbow от носталгия. Това вече не е неговата музика. Много дълго време той се занимава и предпочита средновековните пиеси. Всъщност, мисля, че така е ок.

Бихте ли ни казали кои бяха вашите магически моменти с първата банда Steeler?

Тогава въобще не е имало магически моменти. Хахаха! Годините ми със Steeler бяха за учене и усъвършенстване. Това беше моето училище. Научих доста неща за годините – мисля ,че са четири или пет- с групата. Това бе началото ми в музикалния бизнес и беше страхотно да схвана важните неща. Нямаше кой знае колко специални моменти. Ние бяхме просто една млада банда, която се опитва да свири хубава музика. Сега съм много по-доволен и по-щастлив с това,което правя в момента.

Вашата група е на сцената от 1989-та година. Все още ли се вълнувате преди концерт или когато излиза нов албум?

Разбира се, разбира се! Категорично. Когато влезем в студиото, за да работим по нови песни, оставяме всичко друга настрана. Всички музиканти в моята група са силно ангажирани. Обгрижваме проекта така, както човек се грижи за новородено бебе. Чувството е великолепно. Като на майка, която очаква да се роди рожбата. Перфектно е. Да свирим на живо е все така много вълнуващо за нас, защото обичаме контакта с публиката, да караме хората да пеят и да викат. Това е невероятно и зареждащо. След шоуто се срещаме с почитатели на бандата и раздаваме автографи. Говорим си и се ръкуваме. Правим си снимки и селфита.

Идвате като хедлайнери на Каварна Рок Фест. Това не е първият ви път у нас.

Това е ще бъде третият ни път в България. За пръв път свирихме на Каварна през 2005. Тогава бяхме на фестивала с групата Masterplan. През 2006-та дойдохме за концерт със Scorpions в Стара Загора, но шоуто беше отменено, за съжаление. Вече бяхме там и правехме саундчек, когато кметът на града реши да отмени концерта, заради много сериозни предупреждения за гръмотевична буря с поройни дъждове. Наложи се да летим обратно. Много сме щастливи да се върнем отново в България.

Какво ще ни свирите?

Да се надяваме- хубава рок музика! Хахаха. Няма да ви издам заглавията на песните, защото не искаме да се знае предварително. Това ще е изненада.

Предполагам, че ще ни изпълните няколко красиви балади.

Няма да има много балади, защото все пак това е рок шоу.

Кажете ми за музикантите във вашата група.

Това са Боби Рондинели- на барабаните, Ферди Дорнберг- на кийборд, Джони Джоели – вокали, Волкер Кроучек- на баса и аз- Аксел Руди Пел- на тромпет. Шегувам се. Китара!

Една група, за да е много добра на концерти, се нуждае от силен вокалист. Претенциозен ли сте, когато избирате певец за бандата?

Не, не мога да кажа. Джони, нашият певец, е в бандата от 18 години.

Той е страхотен. Много ми харесва.

Да, така е. И ние няма никога да го сменим, докато иска да пее с Axel Rudi Pell. Той е перфектен!

Лесно ли работят заедно европейци и американци в една група?

Работим страхотно заедно. Много се забавляваме. Наистина се радваме, когато се видим след седмици и месеци на раздяла, след като турнето е свършило или сме приключили работа в студиото.

Ще свирите и на Wacken Open Air?

Да, така е. Това ще бъде петото ни участие на този фестивал.

Преди малко си говорихме за средновековните теми в музиката, във връзка с изявите на РичиБлекмор. Доста от песните на Аксел Руди Пел също имат средновековни сюжети в текстовете. Откъде е този интерес?

Ами, защото аз съм бил рицар през Средните векове.

О, имах такива предположения.

Хахаха. Винаги съм се възхищавал от лириката в песните на Рони Джеймс Дио- нещата, които правеше с неговата група, в Rainbow, с Black Sabbath и Heaven and Hell. Това е любимата ми тема, харесва ми.

Предполагам, че с интерес следите и съвременната рок сцена, на която не се забелязват вече големи китарни герои, като вас , например.

Точно така е. Абсолютно.  В съвременните рок песни, които слушаме, дори и солото на китарата вече го няма. За мен това е малко скучно.

Ще ни кажете ли какво трябва да съдържа добрият рок албум според вас?

Трябва да предлага силни мелодии- това е много важно. Да няма песни просто за пълнеж. Добрата продукция, добрият звук са задължителни. С две думи- това е описанието на всички записи на групата Axel Rudi Pell. Хаха!

Искате ли да кажете нещо на своите фенове тук?

Наистина съм горд, че ще свиря отново във вашата страна! Надявам се, феновете да ни подкрепят. Да вдигнат ръцете си във въздуха и да пеят и крещят с нас!

Ключови думи: