преди 1 мин.
No Sleep Till Brooklyn
Beastie Boys
сега
Shine On Me
Dan Auerbach
10
Pop-out player
Woman in love
Liz McClarnoan

Джо Сатриани: Да сърфираш с Извънземния

Впечатленията на Елена Розберг от срещата й с китарния магьосник

Публикувано на 12 Октомври 2015
Джо Сатриани: Да сърфираш с Извънземния

„Goodbye Supernova“ наистина ми взе ума. Беше грандиозно“- споделих на Джо Сатриани в кратките минути, които имах да го срещна на живо след концерта му снощи в зала 1 на НДК.

Няколко дни по-рано той сподели в интервюто за Z-Rock, че за него най-силният момент от шоуто е тъкмо тази композиция, която е и закриваща за новия му албум „Shockwave Supernova“: „ В „Goodbye Supernova“ усещането е много интензивно, красиво и блестящо”- ми каза професор Сач.

Интензивно. Красиво. Блестящо. Такова е преживяното с китарния виртуоз и неговата лайв банда снощи за рождения ден на Z-Rock. Грандиозна музика, родена в ръцете на скромен и усмихнат мъж. „ Аз съм по-скоро срамежлив и сериозен музикант. Бих казал, че по природа съм по-тих и затворен, но когато изляза на сцената се появява другият ми аз“-  каза още Сатриани. За разлика от своя въображаем герой Shockwave Supernova - неговото алтер его -  Джо, както го наричат всички от екипа му, се появи за среща с български почитатели след концерта, бодър и спокоен, без следа от сценичния китарен звяр, който преди малко беше разтърсил колективното сърце на публиката със своите рифове. Без черните очила, които са емблематични за концертния му имидж, очите му са невероятно сини и благи. Отдели минутка за всеки поотделно, разписа купчина дискове и плочи, позира прегърнат с нас за снимки, зарадва се на подаръците.

Един от най-талантливите български китаристи и любимец на Джон Лорд, Дарин Василев, също се нареди за среща с китарния герой.

„Джо Сатриани направи невероятен концерт от два часа безпощадно свирене, в който включи инструментали от всички негови албуми досега - върнах се в далечната 1986 година, та чак до днес - уникално беше...

В топ форма, както винаги, на моменти караше китарата да звучи със звуци, неприсъщи за този инструмент... както само той си може... истински китарен маг!

Големият музикант е и голям човек - при срещата ми с него и мениджърите му се оказа (и не съм изненадан), че Джо е много земен и позитивен човек, способен да те накара да се почувстваш негов приятел за секунди!

Чест е за мен да се познавам с един от китарните ми герои, един от Големите откриватели на нови територии в китарната инструментална музика!“- сподели за Z-Rock Дарин Василев.

 

Брилянтният китарен талант на Сатриани понякога грешно му е прикрепял определението „шредър“. Неговото съвършено владение на инструмента е факт, който ако положим усилия може да възприемем като нещо нормално. Красотата му като артист, обаче, е в първокласните пиеси и финото нюансиране. В силата и в динамиката. Историята, която разказва Сатриани, не се нуждае от думи. Тя е интелектуална, но пропълзява под кожата и предизвиква тръпки. Сграбчва въображението и го изстрелва на милиони светлинни години. След това го пуска на нежни криле, за да го приземи на планетата Земя. 

Сатриани е от малкото изпълнители/автори на музика, които никога не разочароват. И не само, защото свири на гребена на изумителния си талант, а и защото никога не се повтаря.

„Забавно е, че да си дисциплиниран, всъщност означава да си с открит ум, отворен към различни възможности и готов да посрещнеш всеки творчески импулс от импрозивациите на всички музиканти в групата“- ми каза още Сатриани.

В лайв групата на професор Сач са включени забележителни музиканти, които участват и в записите на последния албум Shockwave Supernova. Майк Кениъли, 54 г, е китарист, кийбордист, вокалист и композитор и има 11 солови албум. Наричан „прог рок гений“, Майк е свирил в тур групата на Франк Запа и познава издълбоко неговото творчество.

На барабаните – германското музикално явление Марко Минеман, 45 г., композитор и мултиинструменталист, от години живее в Сан Диего, Калифорния. Има издадени солови албум. Марко е сред фаворитите на Dream Theater след напускането на Майк Портной. Свири в бандата на Стивън Уилсън и в групата The Aristocrats, заедно с басиста  Браян Белър.

Американецът Браян Белър, 44 г., е бас китарист в Dethklok, свири с Майк Кениъли, Стив Вай, Джеймс ЛаБри от Dream Theater, Дуизил Запа.

Сатриани е перфектен в изпълнението, звука, визията на шоуто- светлини и мултимедия, подбора на музикално обкръжение, включително и в избора на съпорт изпълнител.

Южноафриканецът Дан Патлански бе откритието за българската публика на концерта снощи. Китарист, певец, композитор и посланик на блуса, Дан има издадени 7 албума. Миналата година той беше избран от един от най-големите рок личности в света – Брус Спрингстийн – да подгрява концерта му в Йоханесбург пред 64 хиляди души.

 

Джо Сатриани представи:

01. Shockwave Supernova

02. Flying in a Blue Dream

03. Ice 9

04. Crystal Planet

05. Not of This Earth

06. On Peregrinе Wings

07. Friends

08. Time

09. If I Could Fly

10. Butterfly and Zеbra

11. If There Is No Heaven

12. Cataclysmic

13. Crazy Joey

14. All of My Life

15. Marco Minnemann drum solo

16. Luminous Flesh Giants

17. Always With Me, Always With You

18. God Is Crying

19. Goodbye Supernovа

20. Satch Boоgie

Бис:

21. Big Bad Moon

22. Surfing With the Alien

Ключови думи: