преди 1 мин.
No Sleep Till Brooklyn
Beastie Boys
сега
Shine On Me
Dan Auerbach
10
Pop-out player
Woman in love
Liz McClarnoan

Джими Пейдж и Робърт Плант се явиха на изслушване по делото за плагиатство

Led Zeppelin са обвинени в плагиатство на част от „Stairway to Heaven”

Публикувано на 15 Юни 2016
Джими Пейдж и Робърт Плант се явиха на изслушване по делото за плагиатство

Джими Пейдж и Робърт Плант се явиха в съд в Лос Анджелис във вторник, за да се защитят по обвиненията, че „Stairway to Heaven” – най-известната песен на групата – е била изплагиатствана. Ищците твърдят, че песента е копие на парчето „Taurus”, което е композирано от Ранди Уолф (известен като Дани Калифорния) от групата  Spirit.

В иска се твърди, че през 1971 г. китаристът Джими Пейдж е използвал за началото на легендарния хит мелодия на групата Spirit, създадена 4 години по-рано. Искът е подаден от представители на китариста на Spirit Ранди Уолф, починал през 1997 г. Те твърдят, че „Stairway to Heaven” се е появила, след като музикантите от Led Zeppelin чули парчето „Taurus” на Spirit по време на общи концерти през 1968 и 1969 г.

Приживе Уолф не е имал никакви претенции към Led Zeppelin. Това обаче не се отнася за Майкъл Скидмор, който управлява наследството на музиканта.

Като компенсация той настоява за част от печалбата от продажбите на „Stairway to Heaven” – по оценка на Bloomberg Businessweek към 2008 г. печалбата е в размер на 562 млн. долара.

Изслушванията започнаха с Джанет Уолф, сестра на Ранди Уолф, която заяви, че брат й е написал песента за своята съпруга – Робин. На въпрос дали брат й някога е дискутирал „Stairway to Heaven”, Джанет отвърна положително. „Това е нещо, което го безпокоеше дълги, дълги години. Исках от него да направи нещо по въпроса”.

Робърт Плант и Джими Пейдж заявиха пред съда, че са написали „Stairway to Heaven”, докато са били в Уелс и композицията на Уолф няма никакво отношение. Адвокатът им Питър Андерсън подчерта, че „никой не притежава обичайни музикални елементи”.

Процесът за плагиатство ще продължи 5 дни. Съдебното жури е съставено от четирима мъже и четири жени. Техните мзикални вкусове не са известни.

Ключови думи: