преди 1 мин.
No Sleep Till Brooklyn
Beastie Boys
сега
Shine On Me
Dan Auerbach
10
Pop-out player
Woman in love
Liz McClarnoan

Делото за „Stairway to Heaven“ е насрочено за началото на май

Поредният съдебен иск срещу Led Zeppelin беше заведен през 2014 година

Публикувано на 10 Февруари 2016
Делото за „Stairway to Heaven“ е насрочено за началото на май

Една от най-класическите рокендрол песни за всички времена е „Stairway to Heaven“ на Led Zeppelin. От дълги години, обаче, авторството им се оспорва (особено това на интрото на песента). Съдебен иск срещу Led Zeppelin беше заведен за пореден път през май 2014 година. Той беше подаден от наследниците на китариста на американската група Spirit  - Ранди Калифорния - и басиста на групата Марк Андис.

След две години, делото най-накрая ще може да започне. Bloomberg обяви, че съдията е отказал поредно отлагане, като е определил, че делото трябва да стартира в началото на май (ако не се стигне до споразумение преди това).

За да бъде спечелено делото, адвокатите на ищците трябва да докажат не само, че двете песни са практически идентични, но също така, че Led Zeppelin са имали достъп до оригиналния материал.

Двете банди се срещат по време на първото турне на Led Zeppelin в САЩ, а бъдещите рок легенди тогава откриват концерт за Vanilla Fudge и Spirit, като бандата от Лос Анджелис твърди, че тогава Джими Пейдж е чул „Taurus”.

Джими Пейдж, Робърт Плант и Джон Пол Джоунс отхвърлят претенциите по всяко обвинение в съдебното дело срещу тях.

Ключови думи: