преди 1 мин.
No Sleep Till Brooklyn
Beastie Boys
сега
Shine On Me
Dan Auerbach
10
Pop-out player
Woman in love
Liz McClarnoan

Честит национален празник!

На места днес няма да се провеждат официални церемонии

Публикувано на 03 Март 2020
Честит национален празник!

На  3 март  1878 г.  в градчето Сан Стефано е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага  край на Руско-турската  война, довела до освобождаването на България. Днес отбелязваме 142 години от Освобождението.

Според член 6-11 от договора, България е създадена като  автономно  трибунално княжество с християнско правителство и своя войска.

В цялата страна днешният празник ще бъде отбелязан с шествия, поднасяне на венци на паметниците от Руско-турската война, църковни ритуали и празнични концерти. На места обаче празникът ще бъде помрачен от отмяна на официални церемонии на фона на ръста на болните от грипния вирус тип Б и паниката около коронавируса, въпреки че в страната няма заразени с него.

За първи път празникът е честван на 19 февруари 1880 г. като "Ден на възшествието на престола на император Александър II и заключение на Санстефанския мирен договор", а от 1888 г. се празнува като Ден на освобождението на България. Денят е определен за национален празник с Указ 236 на Държавния съвет, издаден на 27 февруари 1990 г., и с Решение на 9-ото Народно събрание от 5 март 1990 г.

Ключови думи: