преди 1 мин.
No Sleep Till Brooklyn
Beastie Boys
сега
Shine On Me
Dan Auerbach
10
Pop-out player
Woman in love
Liz McClarnoan

Честит Ден на Съединението!

Княжество България и Източна Румелия стават едно цяло пред сто трийсет и четири години

Публикувано на 06 Септември 2019
Честит Ден на Съединението!

На шести септември 1885 г. се осъществява така чаканото от българските граждани Съединение на Княжество България с Източна Румелия. Сега честваме 134 години от това толкова важно за България събитие. Преди 134 години България се съединява, благодарение на дейността на Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК), създаден през 1880 г. Това става след военен преврат, който е подкрепен от Княз Александър I Батенберг.България е разделена на Княжество България и Източна Румелия, която попада в границите на Османската империя, от Великите сили на Берлинския конгрес през юни 1878 г.След подготовка, започнала през есента на 1885 година и подкрепена от висши военни, на 6 септември бунтовници влизатв Пловдив и свалят от власт назначения от султана генерал-губернатор Гаврил Кръстевич. Георги Странски оглавява създаденото временно правителство.Рано сутринта на 6 септември в Пловдив е обявено Съединението. Много общественици и революционери дават живота си за тази справедлива кауза, благодарение на тях България е едно цяло, а техният вечен урок към нас се състои в девиза “Съединението прави силата”.Празникът се отбелязва в цялата страна с чествания, тържествен молебен, възстановки, а е и чудесен повод да се разровим в родовата история, да разберем как предците ни са участвали в това знаменито за България събитие, което обаче е и предизвикателство пред Великите сили.

На шести септември 1885 г. се осъществява така чаканото от българските граждани Съединение на Княжество България с Източна Румелия.

Сега честваме 131 години от това толкова важно за България събитие.

Преди 131 години България се съединява, благодарение на дейността на Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК), създаден през 1880 г. Това става след военен преврат, който е подкрепен от Княз Александър I Батенберг.

България е разделена на Княжество България и Източна Румелия, която попада в границите на Османската империя, от Великите сили на Берлинския конгрес през юни 1878 г.

След подготовка, започнала през есента на 1885 година и подкрепена от висши военни, на 6 септември бунтовници влизатв Пловдив и свалят от власт назначения от султана генерал-губернатор Гаврил Кръстевич. Георги Странски оглавява създаденото временно правителство.

Рано сутринта на 6 септември в Пловдив е обявено Съединението.

Много общественици и революционери дават живота си за тази справедлива кауза, благодарение на тях България е едно цяло, а техният вечен урок към нас се състои в девиза “Съединението прави силата”.

Празникът се отбелязва в цялата страна с чествания, тържествен молебен, възстановки, а е и чудесен повод да се разровим в родовата история, да разберем как предците ни са участвали в това знаменито за България събитие, което обаче е и предизвикателство пред Великите сили.

Ключови думи: