преди 1 мин.
No Sleep Till Brooklyn
Beastie Boys
сега
Shine On Me
Dan Auerbach
10
Pop-out player
Woman in love
Liz McClarnoan

„Blackstar“ е прощалният подарък на Дейвид Бауи

Това обяви продуцентът Тони Висконти

Публикувано на 11 Януари 2016
„Blackstar“ е прощалният подарък на Дейвид Бауи

Дейвид Бауи представи последния си видеоклип (към сингъла „Lazarus“) на 8 януари, с което ни каза своеобразно „сбогом“, без да подозираме, че в последната година и половина е водил тежка битка с раково заболяване.

„Lazarus“, в чието видео Бауи е едновременно крехък, но енергичен и все така артистичен, започва с „look up here, I’m in heaven/I’ve got scars that can’t be seen“, а завършва с „Oh I’ll be free/Just like that bluebird/Oh I’ll be free/Ain’t that just like me“.

Тони Висконти, продуцент на музиканта, сподели че Бауи е записал финалния си албум като „прощален подарък“ за своите фенове. Висконти работи с Дейвид Бауи от албума „Space Oddity“ от 1969 година.

„Той винаги правеше това, което искаше да прави. И искаше да го прави по неговия начин, по най-добрия начин. Смъртта му не беше по-различна от живота му – едно произведение на изкуството. Той направи „Blackstar“ за нас, това беше неговият прощален подарък. Знаех от година, че това ще се случи. Но, въпреки това, не бях подготвен. Той беше един изключителен човек, пълен с любов и живот. Той винаги ще бъде с нас. А сега, е уместно да плачем“, написа Висконти.

Дейвид Бауи издаде два албума през последното десетилетие. „The Next Day“ през 2013 година и „Blackstar“, който се появи на рождения му ден – 8 януари, два дни преди смъртта му.

Разбира се, тъжната новина обиколи света за минути, а феновете му отказват да приемат факта, че той вече не е сред нас. Можем, обаче, да се надяваме, че космическият му кораб знае накъде отива.

Много колеги на Бауи изразиха скръбта си публично. Флорънс Уелч написа – „Благодаря ти за всичко, което ни донесе. R.I.P. Дейвид Бауи“. Savages – „Обичаме те и ще те обичаме завинаги. Такъв шок #RIP“. Kasabian – „Сърцата ни са разбити. R.I.P. Дейвид Бауи“.

Иги Поп сподели – „Приятелството на Дейвид беше светлината на живота ми. Никога не съм срещал толкова брилянтна личност. Той беше най-добрият“. Моби написа във Фейсбук – „Сбогом, приятелю мой. Ти ни даде всичко. Благодаря ти за музиката, за вечерите, за смеховете и приятелството. Винаги ще те обичам“.

„The Rolling Stones са шокирани и дълбоко натъжени да научат за смъртта на своя скъп приятел Дейвид Бауи. Освен, че беше един чудесен и добър човек, той беше един необикновен артист“, написаха The Rolling Stones.

Почитателите на големия артист оставят цветя пред стенния му графит (мюръл) на Брикстън Роуд. Пред брикстънското кино Риц довечера ще има събиране на фенове, които ще направят улично парти в чест на Бауи. 

Сбогом, Дейвид Бауи! 

Ключови думи: