преди 1 мин.
No Sleep Till Brooklyn
Beastie Boys
сега
Shine On Me
Dan Auerbach
10
Pop-out player
Woman in love
Liz McClarnoan

Адската ,,оратория" на DIMMU BORGIR в Каварна - 15 август, 2009

   Много е далече тази Каварна!!!! Но в крайна сметка, 16-те часа път дотам и обратно си заслужаваха всеки един километър.

Публикувано на 17 Август 2009
Адската ,,оратория
   Много е далече тази Каварна!!!! Но в крайна сметка, 16-те часа път дотам и обратно си заслужаваха всеки един километър. Все пак не се поколебахме и за момент дали да посетим първият концерт в България на блек метъл банда номер 1 в момента. Поздравления за организаторите, които поеха риска да поканят DIMMU BORGIR, въпреки доста солидния им хонорар и факта, че по всяка вероятност са на загуба от събитието.

   В 18.00 вече бяхме заседнали с компанията пред стадиона и започнахме да правим констатации за вялия интерес от страна на радикалната част от метъл феновете. Оказа се, че безспорно най-желаната в България есктремна група е в състояние да привлече не повече от 2000 души публика. Към 20.30, на сцената излязоха SERPENTINE CREATION, които би трябвало да познавате от гостуването им в ,,Бруталика". Момчетата забиха доста кадърно и явно си проличаха часовете, прекарани в репетиции. Стилът: блек метъл без особена оригиналност, но изпълнен с много ентусиазъм. THE REVENGE PROJECT, както обикновено, оправдаха високите ни очаквания и затвърдиха впечатлението ми, че са най-професионалната банда на живо от родната ни екстремна сцена. Момчетата наблегнаха на последния си албум и след 20-ина минути отстъпиха сцената за последния съпорт за вечерта - KOROZY. Гани и компания ми напомниха за страхония си албум "From The Cradle To The Grave" с вълшебната композиция "Tsar Samuil's Endless Night", като, разбира се, зарадваха феновете с яки резачки и от другите си албуми. Лидерите на родната блек сцена забиха с много настроение (явно Гани беше щастлив, че този път не скъса струна, хаха).

   Точно в 22.20 на сцената се появиха титаните DIMMU BORGIR. Shagrath, Silenoz, Galder, ICS Vortex, Mustis и Daray демонстрираха нагледно какво означава думата ,,професионализъм". С целия ми респект към трите български групи преди това, DIMMU BORGIR бяха като от друга вселена. На фона  на СМАЗВАЩ и кристален звук (поредни поздравления за огранизаторите), норвежците не оставиха грам съмнение у никого защо именно те са най-голямата блек банда в момента. Без да съм сигурен в последователността на парчетата, "Spellbound (By The Devil)", "Allegiance", "Mourning Palace", "IndoctriNation", "Puritania", "The Serpentine Offering", убийствено изпълнената на живо "Kings Of The Carnival Creation" и сложилата точка на това уникално шоу "Progenies Of The Great Apocalypse" бяха само няколко от класиките, които докараха до делириум тези, които не направиха грешката да бъдат на концерта в Бургас по същото време.

    Блек метъл апокалипсисът на скандинавците продължи точно час и 15 минути. DIMMU BORGIR са мразени от мнозина фенове, определящи себе си като ,,true black metal", с единствения аргумент, че са се комерсиализирали. Фактът е, че група, която е ТОЛКОВА добра в това, което прави, неминуемо трябва да успее, при наличието на малко късмет и ръката, която Nuclear Blast им подадоха в точния момент от кариерата. Какво по-изразително засвидетелстване на принадлежността към стила от мъртвешкия грим и десетките шипове и патрондаши, с които бяха екипирани всички до един? Shagrath благодари многократно на феновете, казвайки, че е много приятно да бъдеш норвежец в България тази вечер (едно норвежко знаме се вееше през цялото време точно пред него) и обеща групата да се завърне тук след като издадат новия си албум, насрочен за 2010-та.

    Ще запомним датата 15-ти август - тръгнахме си от Каварна с чувство на удовлетвореност, че видяхме още една легенда и изпълнихме още една мечта. Вярвам, че DIMMU BORGIR са убедили всички родни промоутъри, че дори най-свирепия контингент от метъл феновете заслужава да вижда своите любими групи. Става все по-хубаво да си метъл фен в България, а кой можеше да го повярва преди 7-8 години?

текст: Стоян Цонев
снимки: Милена Радева, Про-Рок

Ключови думи: