преди 1 мин.
No Sleep Till Brooklyn
Beastie Boys
сега
Shine On Me
Dan Auerbach
10
Pop-out player
Woman in love
Liz McClarnoan

Адреналин, екшън и драма на V1 Challenge във Варна

Искрен Маринов спечели втория кръг на шампионата

Публикувано на 26 Август 2014
Адреналин, екшън и драма на V1 Challenge във Варна

Иновативният автомобилен шампионат V1 Challenge България отново предложи страхотно зрелище за феновете на моторните спортове, които видяха как Искрен Маринов спечели първата си победа в състезанията с малките, но мощни Volkicar автомобили на картинг пист „Варна”. Дебютантът в надпреварата оцеля в луда надпревара и остави зад себе си на почетната стълбичка представителя на домакините от Морската столица Тодор Славов и главното действащо лице в по-голямата част от екшъна - Костадин Щерев.

 

Драмата започна още в квалификациите, когато варненският пилот Иво Цонев изправи косите на публиката и организаторите, след като на един от завоите в най-трудната част на пистата изхвърча и се обърна по таван. За радост на всички мъжкото момче излезе без драскотина от колата си и дори продължи участието си в състезанието. Жълтият му Volkicar беше ремонтиран за секунди и префасониран в лилаво. В крайна сметка при квалификациите най-добро време даде Тодор Славов, който е и представител на Община Варна за кандидатурите на града за Младежка европейска столица 2017 и Европейска столица на културата 2019. Най-доброто време за Славов означаваше, че се класира директно за финала.

 

Останалите участници трябваше да заслужат мястото си в битката за почетната стълбичка и го направиха по подобаващ начин. В първия старт от серията се пуснаха последните четирима по време – Иво Цонев, Симеон Донов, единствената дама Диана Стоянова и Атанас Марков. Публиката избухна, след като чаровната Стоянова дръпна бързо пред останалите, но след няколко завъртания на трасето остана трета. Журналистът Атанас Марков, който за първи път се състезава с Volkicar, демонстрира професионализъм, но отпадна в първата серия. Най-бърз беше надъханият Цонев, а втори остана Симеон Донов.

 

В следващата гонка на мястото на Марков се включи победителят от първото състезание в Пловдив и трети в квалификациите Костадин Щерев. Именно той спечели втория старт пред Стоянова и Цонев, докато Симеон Донов, се завъртя на пистата и отпадна.

 

След поредната елиминация в състезанието се включи вторият в квалификациите Искрен Маринов. Той започна силно, но след като Щерев го удари неговия Volkicar отзад, Искрен запази второто място и се класира за финала. Трета остана Диана Стоянова, докато последният отпаднал преди финала бе пилота Цонев.

 

Така на финала един срещу друг се изправиха класиралият се директно Тодор Славов, Костадин Щерев, Искрен Маринов и Диана Стоянова. Последният старт беше не по-малко драматичен от всичко случило се преди това. Още при втората обиколка агресивното каране на Щерев даде резултат и той дръпна напред, след като се вряза в колата на Маринов. Местната публика избухна, когато малко по-късно пловдивчанинът се завъртя и не просто изпусна победата, но и остана едва трети, за сметка на местния любимец Тодор Славов. Първи в крайна сметка завърши  Искрен Маринов, докато страхотната Диана Стоянова не успя да завърши състезанието заради настъпилия инцидент с Щерев.

Купата във Варна вдигна Искрен Маринов, а зад него на почетната стълбичка останаха Тодор Славов и Костадин Щерев. Специалната награда на DHL за най-бърза обиколка спечели Тодор Славов с време, постигнато още в квалификациите – 42.10 секунди. Той получи и специална купа. Другите най-бързи бяха Маринов (42.36) и Щерев (42.62). Представителите на Lassa връчиха паричните награди на победителите, а най-сладкото за стъпилите на почетната стълбичка – купите и шампанското, бяха от Hyundai.

 

Това беше само малка част от шоуто, на което станаха свидетели зрителите на писта Варна, след като спонсорите и организаторите се бяха погрижили купонът да не спира дори в почивките между стартовете. Специални демонстрации направиха модифицираният автомобил Hyundai WRC, който беше и кола за сигурност, съпровождан от Мис Автомобилизъм и нейният отбор красавици, които бяха буквално в центъра на вниманието по време на демонстрациите с Volkicar.

Спонсорите от Lassa наградиха фенове, които имаха невероятната възможност да се повозят в автомобилите, които направиха дрифт шоу, изпълнило въздуха с мирис на изгорели гуми.  Момичетата на Еlf също не почиваха и се разходиха сред публиката, за да изненадат присъстващите с интересна игра.

През цялото време за настроението се грижеше и специалният пратеник на Z-Rock Стефан Хранов, който не само следеше всички да са в час със случващото се на пистата, но и поддържаше настроението със забавни интервюта с пилотите секунди след финиширането им.

 

Състезанието във Варна се проведе по правилата на атрактивна състезателна схема и в резултат на това интересът на пубвиката беше прикован през цялото време до финала. Състезанието се проведе на базата на сложна система за директни елиминации. Състезателната част започна с 10 минутна квалификационна серия. Всеки пилот имаше на разположение 10 минути, за да постигне възможно най-добро време за една обиколка. На база времената от квалификациите, пилотите се класираха от първо до седмо място. Състезателната част  започна със стартиране на последните 4 класирани пилоти. Те стартираха заедно и се състезаваха по време на 8 обиколки. Завършилият последен се дисквалифицира и напуска състезанието. Неговото място се зае от класиралия се на трето място в квалификациите. Четирите коли стартираха в нова серия от 8 обиколки. Така се проведоха общо 4 състезателни серии, като в последната останаха четиримата най-добри пилоти и от тях се излъчиха победителите.

 

Цялото състезание се проведе под егидата на Община Варна, която кандидатства за две престижни титли. Европейска младежка столица е титла, която се присъжда за период от една година, през която на града победител се дава възможността да представи своя младежки ориентиран културен, социален, политически и икономически живот. Инициативата за ЕМС насърчава нови идеи и иновативни проекти, свързани с активното участие на младите хора в обществения живот и има за цел да представи модели за бъдещо развитие на младежки политики в европейските общини.

 

Проектът „Европейска столица на културата“ представлява уникална възможност за възраждане и обогатяване на културните традиции в град Варна и региона, както и за създаването на нови такива. Стотици културни и инфраструктурни проекти ще бъдат осъществени, хиляди участници и зрители ще бъдат привлечени да вземат участие по един или друг начин. Целта на кандидатурата на Варна за престижната титла е градът да се превърне в европейска и световна културна сцена, плод на успешни партньорства и съвместни проекти.

 

Ключови думи: