преди 1 мин.
No Sleep Till Brooklyn
Beastie Boys
сега
Shine On Me
Dan Auerbach
10
Pop-out player
Woman in love
Liz McClarnoan

Отиде си Кирил Маричков!

Огромна загуба за българската рок сцена!

Публикувано на 11 Октомври 2024
Отиде си Кирил Маричков!

Кирил Маричков, легендарният музикант, певец и композитор е починал след инцидент във врачанското село Селановци.

Трябвало е Кирил Маричков да има концерт с „Фондацията“, но при качване на сцената за проби на звука той е паднал и е получил тежка черепно-мозъчна травма.

Изказваме най-искрени съболезнования на близките и роднините!

Кирил Маричков е роден на 30 октомври 1944 г. Най-известен е с работата си в рок групата „Щурците“.

Първите стъпки на Маричков на музиката са с рок формацията „Бъндараците“. Там свири на бас китара, след като „Бъндараците“ се разделят, Маричков и барабанистът Петър Цанков основават „Щурците“.

Най-големите си успехи като музикант и изпълнител Кирил Маричков постига именно с „Щурците“. Групата е създадена през 1967 г., а името ѝ е избрано след конкурс в радио-предаване.

Първоначално младите музиканти свирят кавър-версии или композиции на утвърдени поп композитори, но постепенно се ориентират към изграждането на собствено звучене, основано на авторски композиции, отличаващи се със стилово разнообразие –рокендрол, хардрок и прогресив рок.

Кирил Маричков е фронтмен, басист, певец и основен композитор на своята група. В списъка на създадените от него песни са хитове като „Рок в минало време“, „Вкусът на времето“, „Конникът“, „Клетва“, „Вълшебен цвят“.

Щурците са един от съставите, наред с ФСБ, „Сигнал“ и „Ахат“, които могат да претендират за титлата „най-влиятелна българска рок група на XX век“.

С преустановяването на активната творческа и концертна дейност на „Щурците“, Кирил Маричков се отдава на солови проекти и обществени ангажименти. Първият му самостоятелен опит е саундтракът на култовия филм „Вчера“, включващ песента „Клетва“.

По-късно издава два солови албума („Зодия Щурец“ и „Искам да кажа“), в записите на които участват както гост музиканти, така и останалите членове на „Щурците“.

През 2011 година той е ментор в „Гласът на България“. Неговият отбор стига до финала, но не спечелва конкурса. От 2013 г. е член на супергрупата „Фондацията“. През 2019 г. издава албума „75“.

 

Дълбок поклон!

 

Ключови думи:
@