преди 1 мин.
No Sleep Till Brooklyn
Beastie Boys
сега
Shine On Me
Dan Auerbach
10
Pop-out player
Woman in love
Liz McClarnoan

Nile с концерт у нас на 28 април

Американската дет метъл група включи София в европейското си турне

Публикувано на 04 Февруари 2023
Nile с концерт у нас на 28 април

Ветераните на американския дет метъл Nile ще гостуват на българска земя по покана на Perfect Storm Events. Това ще се случи на 28-и април в столичния клуб "Mixtape 5", като повече информация за цени на билети, от къде могат да бъдат закупени, и разбира се подгряващи банди, ще бъде оповестявана своевременно.

Началото на групата е поставено през 1993-а година в Грийнвил, Южна Каролина от Карл Сандерс. Името на групата Nile, разбира се идва от името на великата река Нил, а групата става известна със своите текстове, вдъхновени от египтологията и произведенията на Х. П. Лъвкрафт. По-голямата част от музиката на Nile е написана от вокалиста и китарист на групата Карл САндеррс, и съчетава традиционен с техничен дет метъл. Композициите на Nile са с подчертана сложност и бързина, характерни за техничния дет метъл жанр, съчетани с рифове по-характерни за бруталния дет метъл.

Първият дългосвирещ албум на групата "Amongst the Catacombs of Nephren-Ka" идва през 1998-а година, като носи на групата заслужена известност и възможността да направят турне с Incantation, и Morbid Angel. Този албум е не само голям пробив за Nile, но и тяхното "бойно кръщение", което директно ги изстрелва сред най-добрите в дет метъл жанра, а "Amongst the Catacombs of Nephren-Ka" и до сега е спряган като един от класическите дет метъл албуми на нашето време.

Следващото десетилетие е белязано от пет студийни албумаи и много промени в групата. През май 2006-а г. Nile подписват звукозаписен договор с Nuclear Blast. Първият албум, излязъл под този лейбъл е "Ithyphallic" (2007), който изстрелва Nile в Billboard 200 за първи път, достигайки номер 162 в тази класация. През същата година те са част и от емблематичния Ozzfest, показвайки на света "какво е истински дет метъл". Декадата е затворена с издаването на "Those Whom the Gods Detest" през 2009-а година.

Следва още едно десетилетие на постоянна смяна на музиканти, през което Nile успяват да запишат и издадат още три албума. Последният, засега девети албум на групата е, "Vile Nilotic Rites". В средата на миналата година Sanders потвърждава, че групата работи по нов десети албум, от който до момента са "записани десет песни". Предстои още работа по него, но се очаква скоро да бъде издаден.

Актуалният състав на групата е:
Карл Сандерс – вокали, китари
Джордж Колиас – барабани
Брайън Кингсланд – китари, вокали

Ключови думи: