преди 1 мин.
No Sleep Till Brooklyn
Beastie Boys
сега
Shine On Me
Dan Auerbach
10
Pop-out player
Woman in love
Liz McClarnoan

Иън Макдоналд, един от основателите на Foreigner и King Crimson, почина на 74

Публикувано на 11 Февруари 2022
Иън Макдоналд, един от основателите на Foreigner и King Crimson, почина на 74
Снимка: Getty Images

Иън Макдоналд, мултиинструменталист и един от основателите на групите Foreigner и King Crimson е починал 75 годишна възраст.

Новината беше потвърдена от представител на музиканта, като в съобщението се казва, че Макдоналд си е "отишъл спокойно на 9 февруари в дома си в Ню Йорк, заобиколен от семейството си". Във фейсбук профила си синът му споделя че причината е била заболяване от рак.

Иън Макдоналд е известен като един архитектите на прогресив рок музиката. Той свири на саксофон и клавишни и е съавтор на емблематичния дебютен албум на King Crimson "In the Court of the Crimson King" от 1969 година.

През 1976 в Ню Йорк, Макдоналд основава Foreigner заедно с Лу Грам, Мик Джоунс, Ед Галярди, Денис Елиът и Ал Грийнууд. Името на групата произлиза от това, че Мик Джонс, Иън Макдоналд и Денис Елиът са британци, докато Лу Грам, Ал Грийнууд и Ед Галярди са американци. Иън свири на различни инструменти и пее в първите три албума на групата - "Foreigner" (1977), "Double Vision" (1978) and "Head Games" (1979).

През годините Макдоналд е свирил още с T.Rex, Джон Уетън, Стив Хакет и др. Последният му проект е Ню Йоркската група Honey West, с която издава албума "Bad Old World" през 2017 година.

Светла му памет!

Ключови думи: