преди 1 мин.
No Sleep Till Brooklyn
Beastie Boys
сега
Shine On Me
Dan Auerbach
10
Pop-out player
Woman in love
Liz McClarnoan

Финландските фолкметъли Finntroll идват в София на 12 април 2024

Публикувано на 27 Ноември 2023
Финландските фолкметъли Finntroll идват в София на 12 април 2024

Европейското турне на финландските фолкметъли Finntroll минава през България! Датата, която промоутърите Блу Хилс запазиха за феновете у нас, е 12 април 2024 г. (петък).  Домакин на шоуто е столичния клуб „Mixtape5“, а програмата включва изпълненията на общо три банди - откриват Metsatöll и Suotana, с които събитието се превръща в истински многочасов фолк метъл празник.

Finntroll са едно от водещите имена на финландската метъл сцена. А тя, както е добре известно, е една то най-силните такива в световен мащаб. “Троловете” от Финландия идват с дълъг хедлайн сет с фолк метъл, който излиза от шаблоните на стила, но не загърбва комфорта на историите за тролове, природа, (финска) митология и прочее, които характеризират жанра. Те определено не са в капана му стилово, защото го моделират посвоему с блек метъл елементи, колкото и както върви, за да стегне добре сплавта Finntroll.

От създаването си през 1997 г. до днес Finntroll има издадени седем дългосвирещи албума, един концертен албум и три EP-та. Последният засега носи заглавието „Vredesvävd“ (Century Media, 2020) - самопродуциран е от клавириста и основен композитор в групата Henri „Trollhorn“ Sorvali, заедно с вокалиста Mathias „Vreth“ Lillmåns, и се качи до 6-то място в класациите във Финландия, достигна и до тези в Германия, Белгия и Австрия.

Вторите участници в събитието Metsatöll вероятно ще се явят нещо като скритото бижу на този фолк метъл ритуал тъй като са по-бутиково име. Metsatöll е отличаваща се от потока самобитна формация от Естония, чиято музика е хибрид от хеви метъл и фолк. Композициите са не просто повлияни от естонския фолклор, а са със специфични мелодия, текст и аранжимент, с които изпъква тази тяхна ярка идентичност.

Използването на традиционни за народната музика на Естония инструменти като гайда, цитра, флейта, еврейска арфа..., както и архаичен естонски език и визии, и, разбира се-цялостния им подход към смесването на фолклора със суровата енергия на жицата, ги прави така уникални. Всъщност с присъединяването към състава на Lauri „Varulven“ Õunapuu през 2000 г. – една година след създаването на групата, фолк влиянията се засилват тъй като именно той владее всички тези инструменти. И между другото, както той самият споделя, купувал си е гайди и от България.

Metsatöll вече имат признание в своята родина, като още през 2011 г. албума им „Ulg“ (Spinefarm Records, 2011) е номиниран в категория „Metal Album of the Year“ в местните Грами награди - Estonian Music Awards. Също така, вече записаха участия на сцените на значими фестивали като Wacken, Tuska и т.н., и направиха турнета в Европа, Северна Америка и Латинска Америка.

На тази близо 30 дневна обиколка, на която Finntroll тръгват на 31 март 2024 г. от Осло, Норвегия, те водят и Suotana – една не толкова популярна група от Финландия. Те представят мелодичен блек метъл... Като ориентир каква атмосфера искат да носи музиката им, може да послужи факта, че харесват Summoning - записаха кавър версия на песен на австрийските блекари „Land of the Dead“, която пуснаха като втори сингъл от третия им все още пресен диск „Ounas I“ (Reaper Entertainment, 2023).

Билети в системата на EVENTIM

Ключови думи: