преди 1 мин.
No Sleep Till Brooklyn
Beastie Boys
сега
Shine On Me
Dan Auerbach
10
Pop-out player
Woman in love
Liz McClarnoan

Честваме 145 години от Освобождението на България!

Честит Национален празник!

Публикувано на 03 Март 2023
Честваме 145 години от Освобождението на България!
Снимка: pexels.com

Днес честваме 145 години от Освобождението на България. На 3 март 1878 г. в Сан Стефано е подписан мирният договор между Русия и Османската империя, с който се слага край на Руско-турската освободителна война и се поставя началото на Третата българска държава.

Най-големият български празник се чества с тържествени прояви в цялата страна - шествия, поднасяне на венци на паметниците от Руско-турската война, църковни ритуали и празнични концерти.

По традиция център на тържествата за 145-ата годишнина от Освобождението на България е връх Шипка. Националния флаг ще бъде издигнат тържествено пред Паметника на незнайния войн в София. По случай националния празник се провежда и тържествената заря-проверка на площад "Народно събрание" в София.

За първи път празникът е честван на 19 февруари 1880 г. като "Ден на възшествието на престола на император Александър II и заключение на Санстефанския мирен договор", а от 1888 г. се празнува като Ден на освобождението на България. Денят е определен за национален празник с Указ 236 на Държавния съвет, издаден на 27 февруари 1990 г., и с Решение на 9-ото Народно събрание от 5 март 1990 г.

Нека бъдем по-добри граждани, да се уважаваме един друг, да работим в сътрудничество за изграждането на една по-добра България!

Честит национален празник на всички българи!

Ключови думи:
@